20:32 / 07.10.2019.

Autor: Ivana Šilović/T.D./HRT

Gimnazijalci uprizorili Macbetha na engleskom

-

-

Foto: - / -

Posebnost predstave je što su je izveli na arhaičnom - šekspirijanskom engleskom jeziku.
Učenici i profesori Prve splitske gimnazije postavili su na pozornici Gradskog kazališta mladih poznatu Shakespearovu tragediju "Macbeth". Posebnost predstave je što su je izveli na arhaičnom - "Šeksperijanskom  engleskom" jeziku.

U samo devet dana proba, svladali su "šekspirski engleski" i mnogobrojne scenske pokrete.

Poput pravih glumaca, ispričali su priču o škotskom generalu Macbethu koji prima proročanstvo triju vještica da će jednog dana postati kralj Škotske.

- Arhaični jezik je, ali Shakespeare je prozvan ocem modernog engleskog bilo je nekih riječi nisu bile potpuno strane pa smo uspjeli, objašnjava Vlaho Botica.

- Bilo je teško prvih par puta šetali smo s skriptama, ali uspjeli smo u 9 dana puno toga napraviti, smatra Lea Talia Meić.

Da se engleski jezik može učiti i zavoljeti i na ovakav način dobro zna profesorica Olga Granić. Već 20 godina uspješno provodi ovakve projekte u sklopu redovita školovanja u Prvoj splitskoj gimnaziji.

- Samo to treba u njima potaknuti  i motivirati ih da rade i da izađemo iz jednog zadanog sustava i bilo bi lijepo kad bi bilo više ovakvih stvari da sve ne ovisi o dobroj volji nekog pojedinca učenika i škole ovakva aktivnost kaže Olga Granić.

- U početku je bilo malo teško ne samo jezik nego i pravila ponašanja  ne samo na sceni nego u kazalištu, ističe Nika Valčić.

Čistu peticu iz engleskog gimnazijalcima je dao redatelj.

- Bili su odlični. Ova je predstava pokazala da su se snašli i razumjeli biti teksta, smatra Paul Sherman.

- Fenomenalno iskustvo i mi smo se svi vezali za likove, kaže Domagoj Silobrčić.

Vezat će ih i uspomene za ovakvu školu, za profesore koji se pamte. Prva splitska gimnazija svojim primjerom već niz godina dokazuje što je škola za život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!