07:57 / 21.06.2018.

Autor: M.Š./HRT

'Glazba i grad' otvorila 3. Zagreb classic

Foto: Sara Moritz

Foto: Sara Moritz

Foto: - / -

Ovogodišnji festival Zagreb classic na Trgu kralja Tomislava otvorili su ansambli HRT-a, Zbor te Tamburaški i Simfonijski orkestar, pod vodstvom uspješnoga mladog češkog maestra Jiřía Rožeňa.
Ovogodišnji festival Zagreb classic na Trgu kralja Tomislava otvorili su ansambli Hrvatske radiotelevizije (HRT) – Zbor, Tamburaški i Simfonijski orkestar – pod vodstvom uspješnoga mladog češkog maestra Jiřía Rožeňa.

Jiří Rožeň (Prag, 1991.) jedan je od najuzbudljivijih nadarenih dirigenata mlađe generacije. Uspjeh je doživio u Salzburgu i Londonu, kao finalist nagrade Nestlé i Salzburg Festivala mladih dirigenata te Donatella Flick LSO natjecanja. Radio je kao pomoćni dirigent BBC-vog Škotskog simfonijskog orkestra uz Donalda Runniclesa i Thomasa Dausgaarda, a pomagao im je i na BBC Proms i Edinburgh International Festivalu. Ove sezone Jiří je debitirao na međunarodnoj sceni i to pretplatničkim koncertima s Češkom filharmonijom, Bruckner orkestrom iz Linza, Simfonijskim orkestrom Češkog radija, Wiener Concert-Verein na bečkom Musikvereinu te Kölnerovoj filharmoniji. Surađivao je s umjetnicima kao što su Kirill Gerstein, Vadim Gluzman, Olga Scheps, Mahan Esfahani i Tamsin Waley-Cohen. Jiří Rožeň studirao je dirigiranje na Konzervatoriju u Pragu, a usavršavao se na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, Visokoj školi za glazbu i kazalište u Hamburgu, Umjetničkoj akademiji u Zürichu i Konzervatoriju Glasgow u Škotskoj kao Leverhulme conducting Fellow.

Tema koncerta kojim je maestro Rožeň debitirao u Hrvatskoj bio je raspad Austro-Ugarske Monarhije prije točno 100 godinu završetkom Prvog svjetskog rata. Na repertoaru je bila glazba zemalja koje su tada nastale. Više od tisuću posjetitelja ovog koncerta na otvorenim mogli su čuti skladbe Antonína Dvořáka, Georgea Enescua, Pedroa Iturraldea, Zoltána Kodálya, Johanna Straussa mlađeg te Krešimira Baranovića i Dubravka Palanovića, koji je po narudžbi baš za ovu prigodu skladao Drmeš za simfonijski i tamburaški orkestar.

Vrhunski glazbeni doživljaj uz Zbor, Simfonijski i Tamburaški orkestar HRT-a te Oratorijski zbor crkve sv. Marka 'Cantores Sancti Marci', upotpunili su sjajni solisti koji su oduševili publiku. Mladi saksofonist Jan Tominić (16), koji će početkom kolovoza predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu, pokazao je čime je osvojio žiri, a za gala završetak glazbene večeri zaslužni su sopranistice Ivana Lazar i Martina Zadro te tenor Krešimir Špicer koji su izvodeći ulomke iz operete Šišmiš digli publiku na noge.

Izravan prijenos koncerta urednice Marije Ramljak i redatelja Tvrtka Grgića, mogao se pratiti na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV1) i Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3), kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge na kojoj se može ponovo pogledati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!