Glazba i slikarstvo Jagode Popović

12.06.2018.

11:30

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Jagoda Popović

Jagoda Popović

Foto: - / -

Veza glazbe i slikarstva je za umjetnicu Jagodu Popović neraskidiva, a na otvorenju njezine izložbe, koja je od ponedjeljka postavljena u muzeju Mimara, pokazala je kako slikarski vidi djelo Igora Stravisnkog.
Veza glazbe i slikarstva je za umjetnicu Jagodu Popović neraskidiva, a na otvorenju njezine izložbe, koja je od ponedjeljka postavljena u muzeju Mimara, pokazala je kako slikarski vidi ''Posvećenje proljeća'' Igora Stravisnkog.

Avangardnom je baletu udahnula likovni život s 15 radova:  platnima velikih formata odala je hommage Stravinskom.

Linije su de facto ekvivalent auditivnom u onoj mjeri u kojoj je to moguće. Pretapanjem pigmenta scena ritualnog iscrpljujućeg plesa pretvara se u apstraktne prizore nijemih zvukova jer to su nijemi zvukovi na mojim slikama,  objašnjava akademska slikarica Jagoda Popović.

Iako nijemi, zvukovi imaju koreografiju: oslobođenim potezima raščlanjuje motiv ženskog tijela - motiv prepoznatljiv i u opusu još jednog njezina velikana - supruga Dimitrija.

Mi smo u braku preko 43 godine tako da jako dobro poznam njezin afinitet. Ono što čini ovu izložbu posebnom je to da njezin karakter jako dobro odgovara karakteru glazbenih djela. Eventualne sličnosti su u dramatičnosti teme mračnih motiva kao što je slučaj ovdje,  napominje Dimitrije Popović.

Kompozicije njezinih slika imaju naglašenu vertikalnost i horizontalnu raspodjelu, jednako kao i u partituri, i postoji vrlo brutalna polimetričnost i poliritmičnost,  analizira kustosica izložbe Iva Körbler.

Nastavak je to njezine fascinacije glazbom koji se nadovezao na Vivaldija i Četiri godišnja doba. Stoga, dok proljeće još službeno traje, prava je prigoda da mu se i posvetimo - likovno.

Izložba je otvorena do 1. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!