Glazbenik Luque o životu u Hrvatskoj

07.05.2020.

11:20

Autor: I.D./Dobro jutro,Hrvatska/HRT

default error photo
O životu u Hrvatskoj, o tome kako se u ovo vrijeme koronavirusa "nosi" sa svojim ljubavima: glazbom i kuhanjem - Luque je govorio u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", u sklopu rubrike "Stranci u Hrvatskoj".
Najpoznatiji je kao pjevač grupe Cubismo, no glazbenik Ricardo Luque je i član Zagrebačke filharmonije, a sve poznatiji je i  kao i vrsni kuhar. Rođen je u Venezueli, a iz te najsjevernije države Južne Amerike u Hrvatsku je došao prije 30 godina.

O životu u Hrvatskoj, o tome kako se u ovo vrijeme koronavirusa "nosi" sa svojim ljubavima: glazbom i kuhanjem - Luque je govorio u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", u sklopu rubrike "Stranci u Hrvatskoj".

Iako su Latinoamerikanci poznati kao "nonšalantne", opuštene osobe, tijekom koronakrize su se, kazao je Luque, u njegovoj rodnoj Venezueli pokazali kao vrlo odgovorne osobe. Poštuju nova pravila ponašanja i zadane mjere, ne izlaze bez zaštitnih maski.

- Oni su se jako dobro postavili i odmah reagirali. I ljudi su, iznenađujuće, jako disciplinirani, rekao je i dodao da su rezultati, što se zaraženih koronavirusom tiče, jaki dobri.

- Slučaj registriranih je oko 365 do jučer, nažalost ima 10 preminulih. Maske su obavezne, bez njih se ne ide nikuda. Organizirali su i brigu o starijim ljudima tako da liječnici dolaze k njima na adresu, nitko od starijih osoba ne mora ići u domove zdravlja. Čak i svako toliko provjeravaju stanje, kazao je Luque i zaključio da su se jako dobro snašli u ovoj koronakrizi.

Takvo odgovorno, i prema drugima obazrivo ponašanje, pokazala je i glazbenikova kćer u Hrvatskoj koja je tijekom koronavirusa pomagala starijim osobama.

- Mi smo se ugodno iznenadili, jer to su već velika djeca. Ona ne živi više s nama i čak nam nije ništa ni rekla, nego smo mi čuli od drugih; otvaram novine i vidim moja kćer na naslovnoj, kazao je kroz smijeh i dodao:

- Lijepa je to inicijativa, pokrenuli su je odmah. Mislim da je to dobro jer sam nakon toga vidio da su i Grad Zagreb i Crveni križ išli u tom istom smjeru i baš sam ponosan.

Unatoč koronavirusu, otkazanim koncertima i potresu u Zagrebu, ni sam Luque nije stao djelovati - baš kao i mnogi njegovi kolege glazbenici.

- Ja smatram da se čovjek mora potruditi iz svake loše situacije izvući nešto pozitivno. Mislim, grozno to zvuči, ali moramo se u glavi tako postaviti, ne smijemo samo plakati, nego se moramo odgovorno ponašati i koristiti ono dragocjeno vrijeme. S jedne strane mislim da nam to služi da se približimo obitelji i prijateljima - ako ne fizički onda ovako da obnovimo odnose i da isto tako radimo na sebi, kazao je i dodao:

- Sada sam se prebacio u poljoprivredu, radim u vrtu, doktorirat ću što i kako, rekao je kroz smijeh i dodao: ne samo to, svi u obitelji čitamo, učimo, ja sada nadoknađujem ono što nisam kada sam bio mlad, kada nisam radio toliko na sebi.

Uz to, kazao je, ujutro sjeda za klavir i svira, gleda puno raznih filmova - od Japanskih do Argentinskih - jer do koronavirusa je to uglavnom bilo gledanje samo onih popularnih Hollywoodskih filmova. Također, kazao je, i vježba sa suprugom, vozi bicikl, planinari kada može.

Iako je Hrvatska sada njegov dom, prije dolaska ovamo, rekao je, nije uopće znao ništa o njoj. Kako gleda na život u Hrvatskoj, kakav kulinarsko-obiteljski posao planira pokrenuti -  doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!