12:22 / 10.04.2018.

Autor: V.M./HRT

Glazbeno slavlje 60. rođendana Berislava Šipuša

Berislav Šipuš

Berislav Šipuš

Foto: - / -

Berislav Šipuš za klavirom i Pavle Dešpalj kao šef dirigent sa Zadarskim komornim orkestrom priredili su Glazbenu fantazija.
Berislav Šipuš za klavirom i Pavle Dešpalj kao šef dirigent sa Zadarskim komornim orkestrom priredili su Glazbenu fantazija.

60. rođendan skladatelja Berislava Šipuša bio je povod da sa Zadarskim komornim orkestrom nastupi kao solist na klaviru izvodeći vlastitu skladbu Tu... mar de mi alma. Sve to pod vodstvom počasnog šefa dirigenta 84-godišnjeg Pavla Dešpalja koji je prije 58 godina osnovao Zadarski komorni orkestar.

Osim u Šipuševoj glazbi, Zadrani su uživali i u djelima prvog hrvatskog autora simfonija Luke Sorkočevića te Johannesa Brahmsa.

Lijepo je kad kompozitor može svirati svoju muziku, ali ponekad se puno više dobije od vlastite glazbe kad je netko drugi primi tu partituru u ruke. Sasvim je drugačiji osjećaj kad drugi sviraju tvoju muziku, a ja ovo sviram točno onako kako sam komponirajući zamislio,  rekao je Berislav Šipuš.

Dirigent Pavle Dešpalj, pak, istaknuo je da se radi o pitkom i lijepom djelu. S guštom ga dirigiram, a on isto tako uživa u sviranju,  kaže Dešpalj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!