15:28 / 27.10.2019.

Autor: HRT

Gledajte putem interneta - antologijske dramske serije na usluzi HRTi

Velo misto

Velo misto

Foto: - / -

Videoteku multimedijske usluge HRTi obogatili smo antologijskim serijama "Velo misto", "Gruntovčani" i "Naše malo misto".
Videoteku multimedijske usluge HRTi, koja također korisnicima javnog servisa omogućuje gledanje i slušanje uživo pet televizijskih i 12 radijskih HRT-ovih kanala te pristup slušaonici, obogatili smo antologijskim serijama "Velo misto", "Gruntovčani" i "Naše malo misto".Dramska serija "Velo misto", scenarista Miljenka Smoje i redatelja Joakima Marušića, snimljena 1980. godine, živopisna je kronika grada Splita kojom se promiču mnoge ljudske sudbine - one ribara, težaka, radnika, policajaca, studenata, vojnika, bludnica, krijumčara, ljudi s ruba života, ali i uglednih građana.

Kronika je to grada na vjetrometini burnih političkih zbivanja prve polovice dvadesetog stoljeća, kojoj ni u najtragičnijim trenucima ne ponestaje humora i plemenitosti.


Velo misto

Autentičan jezik, bogati kostimi i scenografija, iznimna glumačka ostvarenja, glavne su vrline ove koloritne i pune mediteranskog ozračja rekonstruirane povijesne freske grada Splita.

U seriji, koju od ponedjeljka do četvrtka emitiramo na HRT3 u večernjem terminu, glume Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Milan Štrljić, Mustafa Nadarević, Mladen Barbarić, Aljoša Vučković, Špiro Guberina, Ljubomir Kapor, Boris Buzančić, Fabijan Šovagović, Dara Vukić, Vlasta Knezović, Magda Matošić, Eta Bortolazzi, Ines Fančović. Scenografiju potpisuje Duško Jeričević, a glazbu Pero Gotovac.

"Gruntovčani" nas pak uvode u svijet podravskog sela u kojem raslojavanje uvjetovano društveno-gospodarskim prilikama dovodi do brojnih egzistencijalnih problema njegovih stanovnika. Blagim humorom koji često prikriva gorčinu nižu se vjerodostojni likovi i situacije u kojima autor Mladen Kerstner na sebi svojstven način ponire u dušu podravskog čovjeka.


Gruntovčani

Izvrstan glumački ansambl čine Martin Sagner, Smiljka Bencet, Zvonko Ferenčić, Mladen Šerment, Eugen Franjković, Drago Meštrović, Marija Geml, Adela Horvat, Marija Aleksić, Franjo Majetić, Zvonko Torjanac. Scenarist je Mladen Kerstner, a redatelj Krešo Golik. Snimatelj je Drago Novak, montažerka Katja Majer, dok glazbu potpisuje Živan Cvitković, a kostimografiju Maja Galasso.

Subverzivnost antologijskih domaćih TV-serija

Serija "Naše malo misto" nesvakidašnji je prikaz događaja u jednom malom dalmatinskom mjestu koje u sebi nosi bitne značajke i svih ostalih tamošnjih mjesta. Mjesni poštar pripovjedač je koji pred gledatelje iznosi sve što se događalo s ljudima iz njegove sredine od predratne 1936. do kraja šezdesetih godina. To dugo razdoblje s podosta burnih povijesnih događaja, koji se kao u iskrivljenom zrcalu odražavaju na sudbine stanovnika "malog mista", dalo je obilje zanimljive građe, a sve što se događalo prikazano je kroz reakcije likova.


Naše malo misto

Serija za koju je scenarij napisao splitski novinar, publicist i humorist Miljenko Smoje, već je pri prvom prikazivanju 1969. godine stekla iznimnu naklonost publike, a likovi poput dotura Luigija, njegove Bepine, Anđe Vlajine, Servantesa i drugih, ostali su nezaboravni.

Redatelj Daniel Marušić načinio je upravo savršenu glumačku podjelu koju nose Karlo Bulić, Zdravka Krstulović, Boris Dvornik, Asja Kisić, Ivica Vidović, Milka Podrug Kokotović, Miše Martinović, Antun Nalis, Mirko Vojković, Berislav Mudnić, Mia Sasso i dr. Svi su glumci dali antologijske kreacije, pa su postali i dio kulturološke baštine kao likovi-prototipovi. Snimatelj je Branko Blažina, kostimografkinja Jasna Novak, a montažerka Blaženka Jenčik.


"Zagrebulje", epizoda serije "Naše malo misto"

Podsjetimo, u videoteci usluge HRTi nalazi se i 14. epizoda naziva "Zagrebulje". Pola stoljeća bunkerirana, a nagađa se i nikad u cijelosti prikazana, specijalna epizoda kultne serije pronađena je među filmskim vrpcama Zabavnog programa na HRT-u. Tijekom ''organiziranja'' arhive montažer HRT-a Miljenko Baričević Moljac ugledao je vrpcu na kojoj nije bilo ono što je pisalo na pripadajućoj joj kutiji. Otkriveno je kako je riječ o novogodišnjem specijalu serije, koja je emitirana samo jednom na Silvestrovo 31.12.1970. u sklopu Novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, i od tada joj se gubi svaki trag.

Razlozi njezina bunkeriranja nisu nepoznati: naime, u ono vrijeme, smatrano je kako su neki dijelovi te epizode nepodobni, previše hrvatski orijentirani, a među njima i legendarna scena dolaska dr. Luigia i Bepine na glavni zagrebački trg te pjevanje pjesme ''Ustani bane..''. Političkim strukturama nije se svidjelo Marušićevo (redatelj Daniel Marušić) viđenje Zagreba i Hrvatske, kao i način na koji je probleme "Malog mista" projicirao na velegrad, metropolu i cjelokupno društvo. Spomenutu epizodu emitirali smo prvog dana 2019. godine kao iznenađenje gledateljima HRT-a.

Slušajte i gledajte HRT-ove programe putem interneta na svojim računalima, pametnim telefonima i televizorima!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!