Glumci premijeru: Samostalni umjetnici su u teškoj situaciji!

04.12.2020.

14:27

Autor: Dnevnik/Hina/V.M./HRT

default error photo
Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću te ministrima Mariću i Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije našli samostalni umjetnici. Stigao je i odgovor Ministarstva kulture.
Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Nini Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije našli samostalni umjetnici na nezavisnoj sceni.

Pismo je potpisalo 165 glumaca i glumica, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo ih je 14 udruga u kulturi.

- U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi, stoji u pismu upućenom premijeru Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.

Potpisnici podsjećaju da su priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili pomoć samo za ožujak, travanj i svibanj i nakon toga više ništa te su prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.

- Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite, ističu potpisnici.

Pozdravljaju sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture i medija, no napominju da ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.

Situacija s epidemijom sve je ozbiljnija, a mogućnosti rada u kulturnom sektoru sve manje, a samim time smanjuje se i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe, upozoravaju potpisnici te ističu da ‘kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori’.

Stoga mole da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.

Ocjenjuju da je odgovornost Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije.

- Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji, poručuju potpisnici.

Pismo su potpisali glumci i zaposlenici Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Kazališta Kerempuh, Kazališta Trešnja, Kazališta Gavella, Kazališta Komedija, zagrebačkog Kazališta lutaka i Kazališta Žar ptica.

Peticiju supotpisuju i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Društvo hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska udruga producenata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

Ministarstvo: Brojnim aktivnostima osigurali smo novac sektoru kulture u koronakrizi

Ministarstvo kulture i medija
, odgovarajući na otvoreno pismo, poručilo je da cijelim nizom mjera i velikim brojem ad-hoc natječaja osiguralo novac za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora te se ne slaže s tvrdnjom iz peticije glumaca i udruga da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne.

U reakciji na dopis u formi peticije i otvorenog pisma koje su potpisali glumci/zaposlenici javnih kazališta i dio strukovnih udruga vezano uz dodjelu potpora samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture uslijed pandemije, Ministarstvo ističe da dijeli zabrinutost zbog teške situacije u kojoj su se našli brojni umjetnici pogođeni krizom koja je zahvatila sve razine društva i snažno pogodila prije svega samostalne umjetnike kao i nezavisne profesionalce u području kulture.

- Upravo zbog te teške situacije, Ministarstvo je poduzelo cijeli niz mjera i osiguralo sredstva putem velikog broja ad-hoc natječaja za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora, naglašava Ministarstvo.

Ističe da je mjerama koje poduzima od ožujka nastojalo ublažiti posljedice pandemije na materijalni status umjetnika i obuhvatiti sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost djelovanja  (ili su djelomično onemogućeni).

- U okviru rebalansa Ministarstvo je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru te 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda, podsjećaju iz Ministarstva.

Poduzete mjere nisu diskriminatorne

- U prvom valu pandemije, kod potpunog zatvaranja, kroz šest mjera Ministarstvo je nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost djelovanja, u drugoj fazi je razrađen niz mjera za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja, ističe Ministarstvo.

U tijeku je treća faza u kojoj je ‘nastavljeno s uspostavljanjem mjera usmjerenih na potpore kulturnom sektoru kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima’.

Tako je osigurana dodatna potpora proizvodnji filmova preko Hrvatskog audiovizualnog centra, objavljen je javni poziv za poticanje nastavka aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti, javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, kao i natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti.

- Tijekom cijelog ovog razdoblja, sektor kulture obuhvaćen je linearnim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu. Drugim riječima, zaposlenici tvrtki ili umjetničkih organizacija koji mogu dokazati pad prihoda zbog okolnosti pandemije imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta, naglašava Ministarstvo.

Ističe i da je, paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, nastavilo objavljivati i provoditi javne pozive i natječaje kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) izrađuje i posebne preporuke za obavljanje kulturno umjetničkih djelatnosti za vrijeme trajanja pandemije.

- Zbog svega navedenog, ne možemo se složiti s tvrdnjama iznesenima u peticiji da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne, poručuju iz Ministarstva kulture i medija, no dopuštaju ‘da uvid javnosti u njih nije cjelovit’.

Naša je obveza voditi brigu o svim umjetnicima

Naglašavaju pritom da je njihova obveza voditi brigu i biti u stalnoj komunikaciji sa svim umjetnicima, omogućavajući im prostor i uvjete za njihovo djelovanje, neovisno o njihovom statusu i vrsti umjetničkog izričaja ili razini vidljivosti u društvu.

- Vjerujemo da smo u najvećoj mogućoj mjeri uspjeli kroz različite ciljane mjere zahvatiti čitav kulturni i medijski sektor, vođeni željom da one budu dostupne prije svega onima najugroženijima, istovremeno nastojeći da se kulturno stvaralaštvo ne zaustavi, poručuju.

Podsjećaju i da, ‘upravo na tom tragu’, najnovijim mjerama HZJZ-a objavljenima prije nekoliko dana, većina kulturnih ustanova ostaje otvorena, a da se brojne kulturne aktivnosti mogu i dalje odvijati.

- Time kulturu održavamo živom u trenutcima kada je ona svima toliko potrebna, ističu iz Ministarstva te u svojoj reakciji najavljuju da će, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, analizirati učinak svih navedenih mjera i u sljedećoj godini nastaviti s ad-hoc mjerama pomoći koje će biti primjerene okolnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!