"Glumci u Zagvozdu" - ljubav glumaca i publike

13.08.2022.

20:39

Autor: Dnevnik/J.L./P.F./HRT

Vedran Mlikota o festivalu "glumci u Zagvozdu"

Vedran Mlikota o festivalu "glumci u Zagvozdu"

Foto: Dnevnik / HRT

Malo mjesto podno Biokova, Zagvozd, već dvadeset pet godina u ovo doba živi uz festival "Glumci u Zagvozdu", koji je pokrenuo glumac Vedran Mlikota. Na završetku jubilarnog izdanja je novinarka  Tamara Džebić Šaljan koja je objasnila što ovaj festival razlikuje od ostalih i zašto ga obostrano toliko vole i glumci i publika. Također je razgovarala s Mlikotom.

- Održati na životu jedan festival četvrt stoljeća veliki je uspjeh, no održati ga u jednom malom mjestu koje nema kazališta, niti ljetne pozornice, hotela niti naizgled potrebne logistike za velika okupljanja, izniman je uspjeh. U čemu je tajna - neprekinuti rad, ogroman entuzijazam i ljubav prema kazalištu i odanost i gostoljubivost ljudi u Zagvozdu. Sve to prepoznalo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika koje će večeras udruzi Glumci u Zagvozdu dodijeliti priznaje za izniman kazališno doprinos u povodu 25 godina festivala, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a Džebić Šaljan.

Mlikota je rekao da s ponosom predstavlja završetak 25. kazališnih susreta Glumci u Zagvozdu.

- Sve je počelo s igrom naših, na žalost pokojnih prijatelja - Darka Ćurde, Žarka Potočnjaka i načelnika općine Zagvozd Boženka Dedića. Prvu smo godinu odradili s 11.000 kuna, bilo je šest predstava. Zamolili smo naše kolege da dođu gostovati. Prve godine mještani su bili oduševljeni, jer ovdje kazalište nikada prije nije dolazilo, i već su se druge godine počeli uključivati. Nakon 4 godine osnovali smo kulturnu udrugu Glumci u Zagvozdu koja djeluje i danas. To je grupa entuzijasta volontera koja odrađuje ovaj festival. Ovo je jedini festival ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj regiji, da se svih 25 godina odigrava i održava volonterski. To služi na ponos svima, rekao je.

U 25 godina otprilike je bilo više od 300 kulturno-umjetničkih događanja i možda više od pola milijuna ljudi.

- Kada smo shvatili da splitski trendseteri dolaze u Zagvozd da budu viđeni na festivalu, shvatili smo da radimo dobru stvar, kazao je Mlikota.

Večerašnji festival zatvorit će koncert Amire Medunjanin i Ante Gela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!