11:20 / 15.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

Goldfeld i Marković oduševili sve u Lisinskom

Denis Goldfeld

Denis Goldfeld

Foto: - / -

Nakon tri sezone, u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a ponovo je gostovao maestro Aleksandar Marković. U Zagreb je stigao uz ruskog violinističkog virtuoza Denisa Goldfelda.
Nakon tri sezone, u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) ponovo je gostovao maestro Aleksandar Marković. U Zagreb je stigao uz ruskog virtuoza Denisa Goldfelda, pobjednika nekih od najuglednijih violinističkih natjecanja, kao što su Wieniawski i Oistrakh.

Aleksandar Marković sinoćnjim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, na najbolji je mogući način, obilježio deset godina suradnje sa Simfonijskom orkestrom HRT-a. Na programu su, uz Koncert za violinu i orkestar u d-molu Jeana Sibeliusa, bila djela inspirirana junacima tragedija Williama Shakespearea – simfonijske pjesme Hamlet  Blagoja Berse i Macbeth  Richarda Straussa te uvertira-fantazija Hamlet  Petra Iljiča Čajkovskog. Izvedbom ovih dramatičnih i impresivnih djela Marković i Simfoničari izazvali su pravu provalu oduševljenja u dvorani Lisinski.


                                                  Aleksandar Marković ispred Simfonijskog orkestra HRT-a


Maestro Marković etablirao se kao karizmatičan i inspirativan simfonijski i operni dirigent koji vrlo uspješno djeluje kao glavni dirigent Tirolskog državnog kazališta i Simfonijskog orkestra u Innsbrucku, glazbeni ravnatelj i glavni dirigent Filharmonije Brna i glazbeni ravnatelj Opere North u Leedsu. Rođen u Beogradu, diplomirao je u razredu Leopolda Hagera na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Beču, a usavršavao se na Akademiji Chigiana u Sieni. Nositelj je prestižne stipendije Zaklade Herberta von Karajana iz Berlina i pobjednik međunarodnog natjecanja Grzegorz Fitelberg u Katowicama u Poljskoj.

Repertoar A. Markovića obuhvaća široki raspon simfonijske i operne glazbe, od klasicizma i romantizma do suvremenih stilova. Simfonijskim orkestrom HRT-a prvi put je ravnao 2009., a redovito od 2012. do 2016. je vodio orkestar na gostovanja u Villach kao i ovom prilikom. U subotu, 16. ožujka, s programom Tragičnih junaka  predstavit će se i publici u Kongresnom centru Villach.

   
                                                    Denis Goldfeld i Simfonijski orkestar HRT-a

Denis Goldfeld
jedan je od najistaknutijih violinista svoje generacije. Rođen u obitelji glazbenika u Ufi (Rusija), s jedanaest je godina osvojio Nacionalno rusko violinističko natjecanje. Godine 1990., Zakhar Bron pozvao ga je u svoju klasu u Lübeck. Tijekom studija osvojio je prestižna međunarodna violinistička natjecanja kao što su Henryk Wieniawski  i David Oistrakh, te brojne nagrade, uključujući nagradu Verbier Festival Academy koju dodjeljuje Isaac Stern. Od tada učvršćuje svoj međunarodni ugled. Svoje majstorstvo pred zagrebačkom publikom iskazao u je Violinskom koncertu Jeana Sibeliusa, djelu simfonijskih opsega koje bravuroznu dionicu violine tretira ravnopravno s orkestrom. U razgovoru s Gordanom Krpan, urednicom radijskog prijenosa koncerta, otkrio je da je Sibeliusov koncert svira od svoje 16 godine, te ga je izvodio širom svijeta s različitim orkestrima. Od 30 i više koncerta koje ima u svom repertoaru, kako kaže, najviše uživa u onom koji trenutno svira. Kada sviram Sibeliusov koncert potpuno sam zaljubljen u tu partituru. Drugi stavak je nevjerojatan, toliko dubok i emotivan. Sibelius mi je sigurno jedan od omiljenih koncerata, ističe Goldfeld. Svojim debijem u Zagrebu to je i pokazao te oduševio je sve prisutne. Mnogobrojne uzvike odobravanja nagradio je dodatkom – Sarabandom iz 2. Partite u d-molu za solo violinu Johanna Sebastiana Bacha.

Izravni prijenos koncerta urednice Gordane Krpan mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) te putem HRTi platforme. Za vrijeme stanke u dvorani mogao se poslušati razgovor sa solistom Denisom Goldfeldom i maestrom Aleksandrom Markovićem. Audio snimka koncerta može se poslušati u Slušanici Hrvatskog radija do 22. ožujka 2019. Televizijska snimka urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći će se pogledati na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranim za klasičnu glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!