Goran Bogdan nominiran za najboljeg europskog filmskog glumca

10.11.2020.

13:31

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Nakon glasanja članova Europske filmske akademije, Goran Bogdan nominiran je za naslovnu ulogu u filmu 'Otac' Srdana Golubovića, koji je također ušao u izbor za 'europskog Oscara', priopćeno je iz HAVC-a.
Nakon glasanja članova Europske filmske akademije, Goran Bogdan nominiran je za naslovnu ulogu Nikole Stojkovića u filmu Otac redatelja Srdana Golubovića – koji je također ušao u selekcijski izbor za 'europskog Oscara', priopćeno je iz HAVC-a.

- Time je Bogdan postao prvi glumac iz Hrvatske nominiran u kategoriji Najboljeg europskog glumca, ističe se u priopćenju Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC).

'Otac' je nagrađivana manjinska hrvatska koprodukcija čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler filma, a svoju je svjetsku premijeru imao u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija).

- Sretan sam, ponosan, čast mi je. Na tom filmu smo dugo radili, dugo smo ga pripremali, dugo snimali, a i tema je osjetljiva – scenarij je nastao prema motivima istinite priče, a borba tog čovjeka za djecu još traje, još ih nije dobio natrag, izjavio je Bogdan za Vijesti iz kulture:
 
Uz Gorana Bogdana, ostalih pet nominiranih glumaca su: Bartosz Bielenia (Poljska) za ulogu u filmu Corpus Christi redatelja Jana Komasa, Elio Germano (Italija) za ulogu u filmu Hidden Away u režiji Giorgioa Dirittia, Luca Marinelli (Italija) za ulogu u filmu Martin Eden redatelja Pietroa Marcelloa, Mads Mikkelsen (Danska) za film Another Round u režiji Thomasa Vinterberga i Viggo Mortensen (Danska, SAD) za Falling koji je i režirao.- Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan, izjavio je, kako prenosi HAVC, Goran Bogdan u povodu nominacije.

Osim ove nominacije, Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu već nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST, Pulskom filmskom festivalu i Mostar Film Festivalu.

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Glavne uloge uz Bogdana nose Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić i Ajla Šantić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

"