12:03 / 13.08.2019.

Autor: Danijela Dorani/V.M./HRT

Gospođica Histria sanja snove slavnih

-

-

Foto: - / -

Impresivnoj, godinama zapuštenoj austrijskoj utvrdi Fort Forno pokraj Bala kazalište je udahnulo novi život - ovaj out premijerom komada 'Sanjari budućnosti' Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje.
Impresivnoj, godinama zapuštenoj austrijskoj utvrdi Fort Forno pokraj Bala kazalište je udahnulo novi život - ovaj out premijerom komada 'Sanjari budućnosti' Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje.

Nakon obnove utvrde osnovan je istoimeni teatar, pa je prošloga ljeta na scenu postavljen prvi dio Istarske trilogije, a ovih dana i drugi, naslovljen 'Sanjari budućnosti'.

Godina 1914. Gospođica Histria na Brijunima sanja snove slavnih osoba iz doba Austro-Ugarske Monarhije: cara Franje Josipa, carice Sissi, astronoma Hermana Potočnika Noordunga, povjesničara, arhitekata i umjetnika koji su stvarali grad...

- Jednostavno smo izmislili sedam snova, od onih koji sanjaju ratove do onih koji sanjaju užitke, zadovoljstvo, ljepotu na zemlji, objašnjava autor teksta akademik Boris Senker.

Povijesni događaji i snovi isprepleću se uz mnogo pjesme, plesa i žive glazbe. Prizivaju sjećanja, bude emocije, potiču na razmišljanje: Od dječje igre i mašte preko divljenja spomenicima pa i neke tuge zato jer arsenal, koji je osnovan i podignut u Puli, i brodogradilište, koje je bilo budućnost grada, danas su pod velikim upitnikom, komentira redatelj Robert Raponja.

A budućnost Fort Forna obećava: ratna utvrda s početka 20. stoljeća fascinantna je i za izvođače zahtjevna pozornica: Sve oko nas je kamen i nije akustično. Što se tiče govora, mora biti drugačije, a s druge strane je čast igrati u jednoj tvrđavi koja se spominje u predstavi, napominje glumac Igor Greksa.

Hrvatski, talijanski, njemački, mađarski, čakavica – to su jezici i kulture u suživotu, kako u vrijeme Austro-Ugarske tako i danas: Najljepše je to što na kraju publika ponese poruku da je u toj istarskoj različitosti, a i svakoj drugoj, najveće bogatstvo, ističe glumica Selma Alispahić.

'Sanjari budućnosti' obogatili su i turističku ponudu općine Bale, donoseći gostima kvalitetnu večernju zabavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!