Gotovcu posvećen festival "Zagreb, grad poezije"

18.09.2020.

19:01

Autor: Mirna Farkaš/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Na današnji dan prije 90 godina rođen je pjesnik i političar Vlado Gotovac. Ovoga vikenda posvećen mu je festival "Zagreb, grad poezije".
Na današnji dan prije 90 godina rođen je pjesnik i političar Vlado Gotovac. Ovoga vikenda posvećen mu je festival "Zagreb, grad poezije". U Muzeju za umjetnost i obrt, njegovu stanu i mnogim drugim lokacijama u gradu prisjetit ćemo se velikog domoljuba kojega mnogi najviše pamte po emocijama nabijenim govorima na početku Domovinskog rata.

18. rujna 1930. - Rođen Vlado Gotovac 

"Jer onaj tko tuđu djecu ubija - nema djece, jer onaj tko tuđe majke ucviljuje - nema majke; jer onaj tko tuđe domove ruši - nema doma. Generali zato moraju znati da na ovoj zemlji za njih nema ni majki, ni djece, ni domova! Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca!"

Malo tko ne pamti govor Vlade Gotovca ispred zgrade Komande 5. vojne oblasti. Pjesnik, esejist, filozof, disident i političar, rođen na današnji dan 1930. u Imotskom, u svoju je bigrafiju utkao ljubav prema slobodi i domovini.

Vladimir Krpan, pijanist i pedagog, kaže da je Vlado Gotovac volio "taj jedan određeni intelektualni aspekt druženja".

Za zbirku pjesama "Crna kazaljka" Gotovac je 1991. dobio nagradu "Tin Ujević". Uz sedam knjiga proznih tekstova, objavio je i 14 zbirki poezije.

- Ima nekih koje su, koje djeluju kao nekakav emocionalni udar, baš ono od srca, srcu, iam nekih koje su jako teške za svladavanje, rekla je Ana Gotovac, kći Vlade Gotovca.

Kao pjesnik i nenadmašan govornik otkrivao nam je čudo riječi. I danas, nakon dva desetljeća od njegove smrti, odzvanja - "Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje."

- Vlado Gotovac je osoba složena od više drugih. U njegovu artističkom nemiru radio je interes i za napisanu, a posebno za izgovorenu riječ, kaže Goran Matović, autor koncepta Festivala poezije.

U cjelosti posvećen Gotovcu, ovogodišnji Festival Poezije šetnja je njegovim tragovima kroz Muzej za umjetnost i obrt te kroz njegov zagrebački stan, a nastavlja se sutra na Trgu sv. Marka gdje će fragmente iz monodrame Moj slučaj izvesti Boris Svrtan. Gotovčevim opusom predstavljena je jedna nepovratno izgubljena epoha.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!