10:23 / 23.04.2019.

Autor: V.M./Hina

Gradska uprava ipak zatvara kino Europa od 1. lipnja

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka Gradska uprava ipak je odlučila zatvoriti vrata nezavisnog kina kina Europa, unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala, izvijestili su iz kina Europa.
Zagrebačka Gradska uprava ipak je odlučila zatvoriti vrata najuspješnijeg hrvatskog nezavisnog kina kina Europa, unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala, izvijestili su iz kina Europa i najavili da će 1. lipnja predati kino u posjed Gradu Zagrebu, a borbu za kino nastaviti pravnim putem.

Kao odgovor na zamolbu koju su 11. travnja uputili Gradskom uredu za imovinsko- pravne poslove i imovinu Grada da kino Europa nastavi s radom dok ne počne obnova, Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival i Propeler Filmu d.o.o. stigla je obavijest da Grad "ostaje kod navoda iznesenih u (ranijem) dopisu" i da s danom isteka ugovora o najmu, 1. lipnja, prostor kina Europa moraju predati u posjed Gradu Zagrebu.

- Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske. Umjesto toga, najavljuju se 'pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta' za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva, stoji u priopćenju.

Također se navodi da su Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala i Propeler Film u 10 godina doveli kino Europa do statusa kina s najboljim programom u Europi te da 120.000 ljudi koji su posjetili njegove programe tijekom 2018. pokazuju u kojoj je mjeri ono postalo nezaobilazno mjesto u kulturnom životu grada.

Slučaj kina Europa jedan je u nizu primjera oglušivanja Gradske uprave na volju građana

- Cijelo to vrijeme kinom smo upravljali sukladno propisima i zakonom, stoga ćemo u skladu s time 1. lipnja ove godine predati kino u posjed Gradu Zagrebu. No budući da s odlaskom UO ZFF kino prestaje s radom, izražavamo iskrenu zabrinutost za sve programe koji se trebaju održati u kinu nakon 1. lipnja, a za koje su već raspoređena sredstva iz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora, ističe se u priopćenju.

Dodaje se i kako je kino Europa nastalo zbog potrebe filmske i kulturne zajednice Grada Zagreba i da u Zagrebu trenutačno ne postoji funkcionalan prostor koji svojom infrastrukturom može zamijeniti kino Europa.

- S obzirom na snažnu pravnu osnovu naših molbi za produljenje ugovora, svoju borbu za kino Europa nastavit ćemo pravnim putem. Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu, stoji u priopćenju kina Europa.

B.T.Matić: 'Ne zatvarajte kino dok ne počne renovacija'

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!