Grčka glumica i pjevačica Irene Papas umrla u 96. godini

14.09.2022.

14:25

Autor: HIna/J.L.

Irene Papas

Irene Papas

Foto: File Photo / Reuters

Grčka glumica i pjevačica Irene Papas, koja je stekla međunarodnu slavu filmovima 60-ih godina, uključujući "Grka Zorbu" i "Topovi s Navaronea", umrla je u 96. godini života, priopćilo je grčko ministarstvo kulture.

Njezina 50-godišnja karijera okrunjena je filmom redatelja Johna Maddena iz 2001. "Mandolina kapetana Corellija", u kojem je glumila uz Nicolasa Cagea i Penelope Cruz te flmom Manoela de Olivieire iz 2003. "A Talking Picture" u kojem se pojavila uz Catherine Deneuve i Johna Malkovicha.

"Grk Zorba", hit iz 1964. godine u kojemu je Papas glumila s Anthonyjem Quinnom i Alanom Batesom posebice je bio zapažen zbog glazbe Mikisa Theodorakisa.

U političkom trileru "Z" (1969) Coste Gavrasa, smještenom u grčki grad Solun, igrala je udovicu lika kojega je glumio Yves Montand.

Jedan od njezinih najvećih uspjeha je glavna uloga u "Electri", Euripidovoj grčkoj tragediji koju je 1962. režirao Michalis Cacoyannis.

- Veličanstvena, impresivna, dinamična, Irene Papas je bila utjelovljenje grčke ljepote na filmskim platnima i na sceni, međunarodna zvijezda koja je zračila grčkom dušom. Snagom talenta i šarmom svoje osobnosti pokorila je svijet filma i kazališta, kazala je ministrica kulture Lina Mendoni.

Papas je posljednjih godina patila od Alzheimera. Ministarstvo kulture nije objavilo kada je točno umrla.

Rođena je u selu kod Korinta, na Peloponezu u obitelji učitelja.

Udavala se dva puta, a za Marlona Branda je rekla da je bio strast njezina života. Prvi puta su se sreli 1954. u Rimu, a posljednji puta su se vidjeli 1999. u Ateni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!