"Grga, s protokolom i bez njega"

12.07.2022.

20:34

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Grga - omiljeni lik čitatelja Večernjaka

Grga - omiljeni lik čitatelja Večernjaka

Foto: HTV / HRT

"Grga, s protokolom i bez njega" - u zagrebačkoj galeriji Forum otvorena je izložba - svojevrsni omaž našem proslavljenom majstoru karikature, autoru legendarnog lika jednog od najvažnijih i najdugovječnijih dnevnih stripova koji su izlazili u Hrvatskoj. Stota je godišnjica rođenja velikog karikaturista Ice Voljevice.

To je on, Grga. Alergičan na društvene parazite, uhljebe, neradnike, licemjere i sumnjive bogataše. Omiljeni lik čitatelja Večernjaka, koji se baš zbog njega, gotovo 40 godina, najčešće čitao od zadnje stranice.

- Kad vidimo sve te crtežiće i neobične epizode u kojima je taj njegov lik provodio vrijeme i na koji je način komentirao društvo i politiku, oni se mogu svrstati u bilo koje vrijeme i bilo koje desetljeće pa bih čak rekao i bilo koje mjesto, rekao je voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović

Sve ono što se u socijalizmu nije smjelo komentirati, Grga je to, na svoj lucidan način, znao izreći. A kad bi ga ipak ušutkali, Ico Voljevica imao je rješenje. 

- Jer koji put cenzura u nekom režimu ne bi pustila neki stripić i on je uvijek morao imati jednu ili dvije rezervne ako se nešto zabrani s vrha tj. iz politike, dodaje Gavrilović. 

Bila to posljedice cenzure zbog kritičnosti prema novoj vlasti ili, pak, redakcijske odluke da im takav sadržaj više ne treba, Voljevičin Grga naglo je ugašen početkom 2000.  

- Već je bio u godinama i već mu je teže bilo raditi, ali s obzirom na okolnosti, mislim da je to jako teško podnio. Nije to toliko pokazivao, ali vidjelo se, ističe Đevdet, sin Ice Voljevice. 

- Otvoriš novine od zadnje strane pa gledam. Joj, Grga, što je danas dobar. Pa gle kak se ovog danas dotaknuo. Bio nam je neki suživot - Grga i mi čitatelji, ističe fotografkinja Slavka Pavić

- Baš sam gledao sve te karikature i mislim kao da je to danas radio. To je veličina klasika, kad gledaš Krležu ili "Svoga tele gospodar" od Kolara i kad gledaš Icu Voljevicu, uvijek je aktualan zato što je to životna istina, kaže akademski slikar Duško Šibl

A istina je da Grgu možemo još samo vidjeti u ovakvim, rijetkim prigodama. 

Četrnaest godina nakon smrti autora, ova izložba u Galeriji Forum trebala bi inicirati retrospektivu Voljevičina genijalnog opusa, zasad samo pohranjenog u Muzeju grada Zagreba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!