Grižula i čarobni svijet vila u šumi parka Gradac

21.08.2020.

19:54

Autor: HRT

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Držićeva Grižula posljednja je premijera Dubrovačkih ljetnih igara izvedena na jedinstvenoj ambijentalnoj pozornici parka Gradac. Potraga za ljubavlju u ovoj je predstavi protkana motivima dubrovačke tradicije, plesa i rituala.
"Grižula" Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, a u sklopu europskog projekta "Future Epics", na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno je izvedena sinoć u parku Gradac.

Jedna od amblematskih pozornica Igara, park Gradac, u kojem je prva festivalska produkcija "Grižule“ izvedena već 1951. godine, pretvoren je sinoć u magičnu šumu prepunu vila i zaljubljenih parova koji se traže u začaranom krugu, a ta vječita ljudska potraga za ljubavlju, u ovom novom čitanju Saše Božića i Petre Hrašćanec, protkana je motivima dubrovačke tradicije, plesa i rituala.

Njihov redateljski koncept aktivirao je prostor Držićeve "Grižule“ kao prostor žudnje, koji ne pruža utočište onima koji teže za skladom, čistoćom i ljepotom, nego postaje mjesto nespokoja i traženja – vile i Plakir skupa se igraju s ljudima, Gruba se boji da će baš u prirodi izgubiti Dragića, Dragić u tom prostoru gubi sebe, Omakala bježeći od jednoga zla upada u drugo, a Grižula biva ismijan i zasužnjen.

Posebnost ove produkcije "Grižule“ je i u tome što osim istaknutih imena hrvatskog glumišta u njemu sudjeluju studenti glume i plesa završnih godina Akademije dramske umjetnosti koji su za ovu predstavu prošli kroz proces radionica i audicija, a zatim kroz intenzivan rad s glumcima i redateljima vježbali svladavanje jezika Držićevih djela te se tako upoznali sa širom slikom dubrovačke starije književnosti, što je iznimno važno u vremenu u kojem se Držić gotovo uopće ne izvodi izvan Dubrovnika.

Festivalski dramski ansambl čine Ozren Grabarić kao Grižula, Nataša Dangubić kao Omakala, Kristijan Petelin i Leon Dubroja kao vlasi Radoje i Dragić, Anica Kontić i Iva Jerković kao vlahinjice Gruba i Miona, Branimir Vidić kao Staniša te Perica Martinović kao Vukosava. Boris Barukčić u ulozi je Kupida i Plakira, a vile su Lucija Alfier, Viktorija Bubalo, Danijela Evđenić, Lana Meniga i Dea Presečki. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija-Kirigin, autor glazbe je Nenad Sinkauz, svjetlo je oblikovao Martin Šatović, a asistentica kostimografije je Ana Mikulić. Jezični savjetnik za dubrovački govor glumcima je bio Maro Martinović.

Predstava će se izvesti u još četiri termina, 21., 22., 23. i 24. kolovoza, također u 21.30 sati u parku Gradac, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane. Predstavu će uživo večeras s Gradca izravno prenositi Hrvatska televizija na svom Trećem programu – HTV 3, a uključenje je već u 21.05 sati.

"Grižula“ je dio projekta "Future Epics“ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije "Kreativna Europa“, a potporu je dalo i Ministarstvo kulture RH. Da se predstava održi i u COVID-19 okolnostima smanjenih proračuna omogućila je i donacija OTP banke, vjernog partnera Igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!