21:51 / 31.01.2019.

Autor: HRT

Grobnica Tutankamona otvorena nakon 9 godina restauracije

-

-

Foto: - / -

Obnoviti predmete stare 3300 godina bio je pravi izazov za međunarodni tim arheologa, znanstvenika i arhitekata.
Nakon devet godina restauracije u Dolini kraljeva u Egiptu za javnost je opet otvorena grobnica faraona Tutankamona, stara 3300 godina. Riječ je o jednoj od najpoznatijih egipatskih turističkih destinacija.

Obnoviti predmete stare 3300 godina bio je pravi izazov za međunarodni tim arheologa, znanstvenika i arhitekata. Trebalo je osmisliti samoodrživ sustav koji bi izdržao broj posjetitelja, a da se pritom ne utječe na sam lokalitet. Ništa se nije smjelo pričvrstiti za pod, strop ili zid kako se ne bi oštetili povijesni artefakti.

Konzervatori su se pri obnovi susreli s izgubljenim predmetima, ogrebotinama i grafitima. Čak je i dah posjetitelja ostavio danak na ovom vrijednom lokalitetu. Stoga je promijenjen sustav ventilacije - sad se zrak mijenja svakih pola sata.

Grobnica egipatskog faraona dječaka, Tutankamona, o čijem životu i vladavini malo znamo, sada može opet očaravati ljubitelje povijesti iz cijelog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!