14:40 / 28.05.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Grupa "Gorgona" je dobila zasluženu veliku monografiju

Marinko Sudac

Marinko Sudac

Foto: - / -

Hrvatska likovna scena bogatija je za još jednu veliku monografiju - ova je posvećena 'Gorgoni', jednoj od najistaknutijih umjetničkih skupina druge polovine 20. stoljeća.
Hrvatska likovna scena bogatija je za još jednu veliku monografiju - riječ je o monografiji "Gorgona" posvećenoj jednoj od najistaknutijih umjetničkih skupina druge polovine 20. stoljeća, predstavljenoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Velika su umjetnička imena stvarala u sklopu slavne "Gorgone"- tu su bili Vaništa, Knifer, Kožarić, Jevšovar, Seder, Mangelos, Putar, Matko Meštrović, Miljenko Horvat... Ta je skupina pod nazivom „Gorgona“ formalno živjela od 1959. do 1966. godine, međutim ti su umjetnici i u idućim desetljećima, samostalno djelujući, presudno utjecali na hrvatsku likovnu duhovnu scenu.

Svjetonazorski mislim da se može reći: „autonomija umjetnosti iznad svega“. Vaništa je znao citirati Jevšovara kada je ovaj rekao „mi smo radili kao da nismo živjeli u komunizmu“. Poimali su umjetnost kao glavnu zaštitu za ljudsku slobodu. Kako vrijeme protječe pokazuje se da je to bio najplodonosniji stav,  istaknuo je povjesničar umjetnosti prof.dr.sc. Ješa Denegri.

U ovoj velikoj monografiji oni su sagledani kao grupa koja se može promatrati u svjetskim mjerilima - kao jedna od najznačajnijih grupa 20. stoljeća,  rekla je jedna od autorica monografije Ivana Janković.

Ja imam jedan kritički stav: po mome sudu ta knjiga je preteška za ono što se zove hrvatska kultura jer ona izaziva hrvatsku kulturu da pređe, da transcendira svoje konceptualne granice - u prvom redu ideju nacionalnog unutar kulture i umjetnosti,  komentirao je filozof Boris Buden.

Autor cijelog projekta i glavni urednik ove velike monografije, kolekcionar Marinko Sudac pojasnio je da je, s obzirom na važnost fenomena "Gorgone" i cijelog niza najkompetentnijih eksperata, od početka bio svjestan da će to biti vrlo sveobuhvatna, ali i opsežna knjiga koja na kraju ima gotovo 800 stranica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!