Gudački kvartet Rucner proslavio dvije okrugle obljetnice

19.02.2018.

12:05

Autor: vm/mnj/HRT

Snježana i Dragan Rucner

Snježana i Dragan Rucner

Foto: - / -

Oko očuvanja kulturne baštine, posebice hrvatske glazbene, priču je prije 20 godina počela je plesti obitelj Rucner, a njihova ljubav prema muziciranju traje dvostruko dulje.
Oko očuvanja kulturne baštine, posebice hrvatske glazbene, priču je prije 20 godina počela je plesti obitelj Rucner. No, njihova ljubav prema muziciranju traje dvostruko dulje - a te su dvije obljetnice proslavili sinoć u Lisinskom.

600 koncerata, 90 praizvedbi, 200 gostujućih glazbenika - toliko je za sada broji bračni par Rucner. Meni je najvažnije da smo nakon 40 godina zajedničkog rada i života živi i zdravi i da sad slavimo 20 godina našeg kvarteta,  kaže osnivač i član Kvarteta Rucner Dragan Rucner, a Snježana Rucner, također osnivačica i članica kvarteta, dodaje: Divno je kada u našim godinama ostane žar i entuzijazam iz mladosti. I nije bez vraga naslov koncerta bio Divno je baviti se glazbom.

Tajna je, ističu, u ljubavi: iz nje su nastali novi naraštaji - Ana i Mario - i naslijedili iste snove. Mama je zapravo moj idol - gledajući nju, sa 7 godina uzela sam violončelo u ruke i odmah ga zavoljela,  ističe violončelistica Ana Rucner.

Kvartetu, koji uz bračni par čine i Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, pridružio se i njihov dragi gost i jedan od najboljih bandoneonista na svijetu Peter Soave. Upoznao sam ih prije 22 godine, u Istri - prije nego što su bili kvartet, iako je pola sastava već bilo ondje. I takve obitelji su, zanimljivo, kod vas česte - toga nema toliko u ostalim zemljama Europenapominje Peter Soave.

Uz novi, 11. nosač zvuka Rucneri sviraju Uhlika predstavljen je i novi videospot - Mala slavonska rapsodija u kojem su scenografija, naravno, Slavonija i Baranja, a gudačka životna rapsodija Rucnera se nastavlja...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!