'Hahari i žabe' stigli u Laubu

15.03.2019.

11:36

Autor: Koraljka Kirinčić/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Spomenar jedne generacije, one koja je ratnih 90-ih godina odrastala u zagrebačkom naselju Jarun, predstavljen je na izložbi 'Hahari i žabe' mladog ilustratora, grafičara i slikara Dominika Vukovića.
Spomenar jedne generacije, one koja je ratnih 90-ih godina odrastala u zagrebačkom naselju Jarun, predstavljen je na izložbi 'Hahari i žabe' mladog ilustratora, grafičara i slikara Dominika Vukovića koja je u zagrebačkoj Laubi okupila mnoštvo mladih posjetitelja.

Što bi dijete koje smo bili mislilo o osobi koja smo postali? To je samo jedno od bezbroj pitanja na koja potiče susret sa serijom crteža Dominika Vukovića 'Hahari i žabe', albumom osobnih slikarovih uspomena na vlastito djetinjstvo, ali i podsjetnikom na duh jednog minulog vremena.

Hahari su glavni likovi ovih crteža na kojima proživljavaju prva iskustva, prve poljupce i cigarete, a žabe zajedno s njima haraju zagrebačkim kvartom Jarun.

- Motivi su uglavnom vezani za osnovnoškolsko razdoblje, tu i tamo se nađe neki teenagerski motiv. Ja sam crtač i najvještiji sam izražavajući se crtanjem tako da, ako se kroz moju likovnost uspiju potaknuti bilo kakva upoznavanja i međusobna otkrivanja, to je plus, kaže Vuković.

Dominik Vuković slika murale, kao ilustrator surađuje s brojnim izdavačkim kućama, izlagao je na četiri samostalne i desetak skupnih izložbi i bitna mu je svestranost.

Neki kažu da je život oporavak od djetinjstva. Pa ipak, hahari na crtežima Dominika Vukovića, njihove igre i nepodopštine, podsjećaju na to da djetinjstvo možda jest izvor trauma, ali je i ishodište naših oduševljenja, strasti i želje za životom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!