HAVC objavio rezultate javnih poziva za proizvodnju te razvoj scenarija i projekata u ovoj godini

18.06.2022.

19:51

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

HAVC objavio prve rezultate javnih poziva za proizvodnju te razvoj scenarija i projekata u ovoj godini

HAVC objavio prve rezultate javnih poziva za proizvodnju te razvoj scenarija i projekata u ovoj godini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

HAVC je objavio prve rezultate javnih poziva za proizvodnju te razvoj scenarija i projekata u ovoj godini. Hrvatski su se filmaši pokazali vrlo kreativnima. Od čak 37 prijavljenih naslova u kategoriji igranog filma odobrena su njih četiri, za koja će se izdvojiti 12 milijuna kuna. Inače, HAVC će ukupno dodijeliti 19 milijuna i 220 tisuća kuna, a evo i komu.

''Nešto jače od mene'' - biografski film o legendi košarke - Draženu Petroviću - biopic je kakav hrvatskoj kinematografiji nedostaje. Prepoznato je to i na HAVC-ovu natječaju te je s 5 i pol milijuna kuna film spreman za traženje koproducenata, potragu za glumcima te autentičnim lokacijama.

- Da, bavi se životom Dražena. Isto tako mogu reći da nam nije bila namjera snimiti još jedan od onih sportskih filmova koje gledaš u nedjelju popodne poslije ručka, nego je ovo uz sportske uspjehe, drama o genijalcu europskom bogu košarke koji stiže u Ameriku i odjednom sjedi na klupi, rekao je Danilo Šerbedžija

U kategoriji debitantskog dugog metra iznose po 3 i pol milijuna kuna primaju: "Drugi krug" Josipa Lukića te "Pet dana na moru" Ivane Škrabalo. Otočnu priču, ali u psihijatrijskoj bolnici, donosi Božica Dore Šustić, a glumica Nina Violić - čiji dugometražni prvijenac ''Baci se na pod'' ovaj tjedan ulazi u hrvatska kina - dobila je poticaj za sljedeći redateljski pothvat.

- Ovaj naš projekt ''Strah'' je dobio sredstva za razvoj, tako da ćemo krenuti u to za pola godine, kada se malo odmorimo, ako ne i godinu dana, rekla je Nina Violić.

U tri projekta koja su oduševila žiri i dobila poticaj od 400.000 kuna je i ''Muzara'' Miroslava Sikavice - dugometražni debi, koji se nastavlja na njegov kratki film ''Zvir'', prikazan u Cannesu, kritički preispituje društvo. Radnja u dalmatinskom nerazminiranom kršu otvara niz tema, nakon jednog pogreba.

- Tražimo lokacije, glumce jer je riječ o ansambl narativu, preko 20-tak likova, od čega bi velika većina trebala biti naturšćika, što su na neki način moje trajne stilske pa i tematske preokupacije. Bavimo se dramom seoske žene, kućanice, domaćice, majke, supruge pa čak i bake, rekao je Sikavica.

I u dokumentarnom i animiranom filmu - vidljivo je izjednačavanje muških i ženskih snaga, a još jedna glumica Lana Barić - s filmom Sola - apostrofira i sve češći angažman glumaca s redateljskom palicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!