13:59 / 27.03.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

HAVC: oštećenje zgrade, pomicanje rokova i besplatni filmovi

-

-

Foto: - / -

Zbog epidemije i potresa, u kojemu je oštećena i zgrada HAVC-a, pomiču se godišnji rokovi za prijave na natječaj za sufinanciranje u većini kategorija, a objedinjen je i popis hrvatskih filmova za besplatno gledanje na internetu.
Zbog epidemije i potresa, u kojemu je oštećena i zgrada HAVC-a, pomiču se godišnji rokovi za prijave na natječaj za sufinanciranje u većini kategorija, a objedinjen je i popis hrvatskih filmova za besplatno gledanje na internetu.

Uslijed epidemije koronavirusa i potresa, u kojemu je oštećena i zgrada HAVC-a u Novoj Vesi i ne smije se koristiti, pomiču se prvi godišnji rokovi za prijave na Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2020. godini u većini kategorija.

- Među njima su kategorije poticanja proizvodnje filmova - rok produžen do 7. travnja, filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom (14. travnja), razvoja scenarija i razvoja  projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova (6. travnja). Rok prijave za kategoriju poticanja razvoja projekata serijskih televizijskih djela pomiče se na 2. travnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

HAVC objedinio popis platformi za besplatno gledanje filmova

Hrvatski audiovizualni centar će, kao potporu društvenoj kampanji #ostanidoma, na posebnoj stranici koja će se redovito ažurirati, objavljivati popis svih online mjesta koja nude, većinom besplatan, streaming filmova domaće i inozemne produkcije.

Radi izvanredne situacije u kojoj su zbog prevencije od širenja korona virusa zatvorena sva kina, pojedine su platforme, produkcijske i distribucijske kuće odlučile podijeliti svoje filmove i tako olakšati i potaknuti ostanak ljudi u domovima.

Hrvatski filmski savez je pokrenuo online videoteku na kojoj se mogu gledati filmovi nastali u njegovoj produkciji - za sada je ponuđeno 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova za besplatno gledanje.

Videoteci, koja se može pronaći na https://videoteka.hfs.hr/ će se u sljedećem razdoblju dodavati novi naslovi.

Streaming izbora hrvatskih kratkometražnih filmova dostupan je na novoj platformi croatian.film (http://www.croatian.film/hr/) koja je zamišljena kao svojevrsno proširenje programa Zagreb Film Festivala - Kockice.

Platforma omogućuje svim gledateljima i gledateljicama uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova, potpuno besplatno.

Restart je na http://volimdokumentarce.net/ otvorio svoju online doku-riznicu s 20 besplatnih naslova, dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Za streaming uz naknadu bit će dostupni i odabrani naslov s repertoara Dokukina KIC. Za besplatno gledanje potrebno je unijeti kôd DOKU-IZOLACIJA prije kupnje.

Produkcija kuća Factum na svojim stranicama nudi besplatno pet svojih najgledanijih dokumentarnih filmova, uz kôd OSTANIDOMA.

Gledanje svojih dugometražnih filmova ponudili su Nevio Marasović ("The Show Must Go On", "Vis--Vis" https://www.neviomarasovic.com/watch-for-free) i Dejan Aćimović ("Anka" i "Kralj"), na Vimeu.

Motovun Film Festival postao je partner novog online festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Svakog tjedna će na https://talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festivalbirat besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove.

HRTi ponudio videoteku s pedeset hrvatskih igranih filmova

Na platformi Hrvatske radiotelevizije HRTi, između ostalog, nalazi se videoteka s gotovo pedeset hrvatskih dugometražnih igranih filmova. Na stranicu se potrebno prijaviti e-mail adresom ili Facebook profilom.

Riječka udruga Filmaktiv pokrenula je na https://vimeo.com/channels/coronacinema CoronaCinema kanal na kojem su besplatno dostupni nagrađivani filmovi riječkih autora. Neki od filmova prilagođeni su i na hrvatski znakovni jezik.

Pulska filmska tvornica uvela je koncept 'Digitalne filmske karantene' kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta i interakcijom putem društvenih mreža. Program se održava online svakog četvrtka s novom projekcijom, a novosti pratite na njihovoj službenoj stranici.

Projekt Kino Mediteran nudi na Vimeu 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, uz kôd KARANTENA.

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, svaki tjedan nudi jedan novi besplatan naslov, uz kôd zaraznodobar, a i  produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, neke od svojih naslova nudi besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!