HGZ u Lisinskom: Koncert "Glazba glasnija od potresa"

22.03.2022.

20:34

Autor: T.V./HRT

Hrvatski glazbeni zavod na obljetnicu zagrebačkog potresa, u 6:24, održao koncert

Hrvatski glazbeni zavod na obljetnicu zagrebačkog potresa, u 6:24, održao koncert

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog jutros se muziciralo od zore, točnije od 6 sati i 24 minute - odnosno trenutka zagrebačkog potresa prije 2 godine. Koncert je pod nazivom "Glazba glasnija od potresa" organizirao je Hrvatski glazbeni zavod, čija je zgrada oštećena u potresu i trenutačno zatvorena zbog obnove. 

Tim koncertom glazbenici daju podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj udruzi građana koja u kontinuitetu djeluje već gotovo dva stoljeća, "a svojim muziciranjem žele nadglasati zvuk potresa koji i nakon dvije godine odzvanja u mislima onih koju su ga doživjeli.

Ustupanjem male dvorane KD Vatroslava Lisinskog, podršku HGZ-u dao je i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Koncert, na kojemu je premijerno izvedena skladba Zvukopis obnove HGZ-a Mateja Meštrovića, mogao se pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji u sklopu emisije "Dobro jutro, Hrvatska! i na Radio Sljemenu.

U programu su bili glazba iz filma Žena kojoj sam čitao u izvedbi njezina autora Ozrena K. Glasera na klaviru i Renate Novoselec na violini, te Duo Hojsak&ovosel, Zdenka Kovačiček u pratnji gitarista Ante Gele, kantautorica Lovorka Sršen i Duo Šimatović.

S Hrvatskim baroknim ansamblom i djelima Haendela i Vivaldija nastupili su sopranistica Ivana Lazar, violinistica Katarina Kutnar i kontratenor Franko Klisović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!