12:50 / 07.09.2020.

Autor: Z.A./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

History Film Festival u gradu koji teče

-

-

Foto: - / -

Predstavljeno je 4. izdanje History Film Festivala koji se održava u Rijeci 8-12. rujna.
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, predstavljeno je 4. izdanje History Film Festivala koji se održava u Rijeci 8-12. rujna.

Što se promijenilo u protekle 3 godine od pokretanja festivala do danas govorio je u emisiji Bernardin Modrić, glavni producent History Film Festivala.

- History Film Festival je jedinstveni filmski festival u svijetu jer se jedini bavi povijesnim dokumentarnim filmom. Rijeka kao lokacija za održavanje takvog festivala je gotovo idealan grad. Malo ljudi zna da je Rijeka u 20. stoljeću promijenila 8 država i po tome je jedinstvena u svijetu, tako da joj ovakav festival i dobro pristaje, naglasio je Modrić.

Kako kaže, ovim festivalom razbijaju se predrasude o dokumentarno-povijesnom filmu kao nečem dosadnom ili nečem što se samo bavi holokaustom, drugim svjetskim ratom, Hitlerom.

- Na festivalu se mogu vidjeti razne priče iz povijesti, a isto tako se mogu vidjeti i one male osobne povijesti. U konkurenciji  je 21 film od 134 pristiglih iz 37 zemalja, rekao je Bernardin. 

Ovogodišnje izdanje kao i sva prijašnja, događa se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te galeriji Kortil, rekla je Tiha Modrić, producentica History Film Festivala.

- Sutrašnje otvaranje započet će u galeriji Kortil otvaranjem izložbe i programa posvećenog klasicima Zagrebačke škole crtanog filma i Vatroslavu Mimici. Poštivajući epidemiološke mjere sva sjedala su razmještena tako da je bitno smanjen kapacitet dvorane, a među gledateljima će biti propisani razmak. Svi su pozvani da dođu bez obzira na sve, jer neće biti "gužvanja", naglasila je Modrić.

Bit će tu zanimljivih i dobrih filmova, sutra je veliko otvorenje, a u međuvremenu se može prošetati riječkim Korzom gdje su postavljeni plakati filmova koji će biti prikazani na festivalu i tako upoznati što sve nudi 4. izdanje History film festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!