Histrioni na Opatovini pronašli - 'Mačka u vreći'

20.07.2020.

10:38

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Na zagrebačkoj Opatovini otvoreno je 35. Histrionsko ljeto, a novo ljeto donosi i novu premijeru – 'Mačka u vreći' Georgesa Feydeaua.
Na zagrebačkoj Opatovini otvoreno je 35. Histrionsko ljeto, a novo ljeto donosi i novu premijeru – 'Mačka u vreći' Georgesa Feydeaua.

Vrate li se unatrag 35 godina, Histrioni pamte opustjeli Zagreb za ljetnih mjeseci, bez kazališnog života koji se već tada redovito selio na obalu. Izazov nije mogao biti veći - otkriti novi prostor za igru, glazbu i ples.

Opatovina na Gornjem gradu činila se idealnom pozornicom - Prišlinova kula i gradski bedem, gledalište uređeno na igralištu kaptolske škole i publika koja je iz godine u godinu bila sve brojnija. Sve ostalo je povijest koja se već 35. godinu piše na zagrebačkom Histrionskom ljetu, a za taj novi jubilej - nova premijera – 'Mačak u vreći' Georgesa Feydeaua.

Park na zagrebačkoj Opatovini dom je Histrionima već 35. ljeto. Ambijent starog Zagreba kao kulisa dodaje poseban šarm predstavama.

- Kad sam započinjao 1986. godine, bilo je dosta skeptika, mislilo se da naš kazališni festival neće imati publike. To nije bilo točno, demantirao sam ih već prve godine, pogotovo kada sam krenuo s repertoarom zagrebačkih pisaca, prisjeća se Zlatko Vitez, osnivač Histriona.

Među najposjećenijim predstavama djela su Marije Jurić Zagorke, a posljednjih su godina lagane komedije njihov zaštitni znak. Ovogodišnja premijera je 'Mačak u Vreći' – komad o bogatom proizvođaču šećera, koji želi steći ugled u društvu producirajući operu koju je skladala njegova kći.

- Zaplet je ostao onakav kakav je bio, a mi smo samo mjesto i vrijeme radnje pomakli malo unaprijed, više prema našem vremenu, u neko zlatno doba između dva svjetska rata, napominje redatelj Damir Lončar.

U klasičnoj komediji zabune izmjenjuju se likovi koji možda jesu to za što se predstavljaju, a možda i nisu: Pa, Feydeau kao Feydeau; ima niz svojih zapleta, niz svojih 'nesporazumaka', a onda se to na kraju nekako rasplete u dobro, što možda u ovim vremenima nije loše, ističe glumac Franjo Kuhar.

A sve se vrti oko ljubavi i novca: Oni svi misle da sam ja slavni Amoroso, pa se sve dame zaljube u mene jer sam velika zvijezda. Zbog toga svega se zapravo zabune i događaji i vrte. Tako da eto, ja sam taj kamen spoticanja, Dalmatinac u Zagrebu, otkriva glumac Filip Juričić.

Glumica Barbara Vicković dodaje da su ženska lica u ovom komadu zabavna, strasna i vrlo natjecateljski raspoložena, a njezina kolegica Dajana Čuljak upozorava na to da se bez žena ništa ne može dogoditi.

- Ako malo pomnije pogledate komad, ako malo pomnije pročitate, shvatite da bez žena ništa zapravo ne ide, s njima se događaju zapleti, zbog njih se događaju i raspleti, kaže Čuljak.

Uza sve epidemiološke mjere, na otvorenom - Histrionsko ljeto i 'Mačak u vreći' čekaju vas na Opatovini do početka rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!