19:34 / 03.04.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Hitno spašavanje građe prirodoslovnog muzeja

-

-

Foto: - / -

Užurbano se radi kako bi se pronašo prostor za hitnu evakuaciju građe, a u međuvremenu se vrijedni izlošci brzo spašavaju i pripremaju za prijevoz.
"Privremeno neuporabljivo" - nalaz je statičara za gornjogradsku palaču Amadeo u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej. Užurbano se radi kako bi se pronašo prostor za hitnu evakuaciju građe, a u međuvremenu se vrijedni izlošci brzo spašavaju i pripremaju za prijevoz.

Stradala je i impresivna gorostasna psina koja je u muzeju još od davne 1934. Ipak, pukotine na trupu vjerojatno će biti sanirane. Lošije su prošli njezini susjedi koje nadležni kustosi sada ubrzano pokušavaju osigurati.

- Vade iz polomljenih vitrina iz stalnog postava svoje preparate. Ono što se može pokušat ćemo spasiti, a nažalost jedan dio smo nepovratno uzgubili. Tu bi prije svega spomenula zbirke ptica i malakološku zbirku u koju spadaju i vodeni i morski beskralježnjaci, rekla je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Prirodoslovnog muzej.

Posebno su pogođeni preparati koji se drže u staklenkama konzervirani formalinom ili alkoholom. 

- Došlo je do puknuća nekih cilindara, među njima i našeg najvećeg glavonošca, jedne jadranske lignje koja se potpuno razbila i bit će ju vrlo teško ponovno popraviti. Isto tako kod suhih preparata - ljuštura, puževa i školjkaša došlo je do lomova, kaže kustos Petar Crnčan.

Zbirka ptica sadržava više od šest tisuća izložaka koji su većinom u depoima. Izloženi su reprezentativni primjerci gotovo svih ptica koje je moguće vidjeti u Hrvatskoj. Stradale preparate od kojih su neki i iz 19. stoljeća bit će mahom nemoguće nadoknaditi.

- Većina ptica je zaštićena.Sad ponovno ići loviti i preparirati to se sigurno neće desiti. Potrudit ćemo se što bolje uz pomoć naših preparatora i iz inozemstva napraviti rekonstrukciju, rekla je dr. sc. Irena Grbac, muzejska savjetnica.

Znatna oštećenja pretrpjele su i memorijalne sobe te ostali prostori muzeja. Sada je, kažu, najvažnije zaštititi i skloniti ovaj impresivan postav kako bi što prije počela opsežna obnova.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!