16:01 / 14.11.2018.

Autor: V.M./E.L.S./Hina

HNK poklanja 'Orašara' socijalno najugroženijim građanima Zagreba

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jednu od izvedbi popularne predstave 'Orašar' zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište 13. prosinca poklonit će socijalno najugroženijim građanima Zagreba i tako im uljepšati predbožićno vrijeme.
Jednu od izvedbi popularne predstave 'Orašar' zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište 13. prosinca poklonit će socijalno najugroženijim građanima Zagreba i tako im uljepšati predbožićno vrijeme.

Intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč najavila je predstavu i kazala kako im je akcija Crvenog križa, u kojoj je sudjelovao i HNK, bila inspiracija: Sretni smo da možemo podijeliti vijest kako je jedna od naših predstava 'Orašara' posvećena građanima koji nisu u mogućnosti kupiti ulaznicu za ovu prestižnu predstavu,  rekla je Vrgoč.

Izrazivši zadovoljstvo što je osigurano 600 karata za osobe slabijega imovinskog statusa, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je da se nada da će ulaznice razveseliti njihove korisnike.

Kod dodjele ulaznica posebnog kriterija nema. Nama su poznate obitelji lošijeg imovinskog stanja, umirovljenici s niskim primanjima koji su već godinama u sustavu. Njima ćemo prvo ponuditi ulaznice,  istaknula je Galić.

Dodala je da njezin ured surađuje i s udrugama koje se brinu o umirovljenicima, socijalno ugroženima, obiteljima s mnogo djece i dr., te će dio ulaznica udruge podijeliti svojim korisnicima.

Galić je ustvrdila da 600 ulaznica ne može zadovoljiti potrebe Zagreba te izrazila nadu da će sljedeće akcije biti usmjerene prema onima koji ovaj put ne uspiju doći do ulaznice.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić se zahvalio organizatorima na toj odluci te obećao da će HNK, do Dana Grada Zagreba, dobiti završen prilaz za osobe s invaliditetom: Od danas će se početi projektirati prilaz za invalide. Znam da se u HNK ne može ugraditi dizalo, ali ćemo naći opciju i način da osobe s invaliditetom mogu doći i do najvišeg kata.

Ravnatelj Baleta HNK-a Leonard Jakovina rekao je da je 'Orašar' jedna od najatraktivnijih baletnih predstava, podsjetivši da je u HNK prvi put izveden 1923. godine: U HNK-u se 'Orašar' P. I. Čajkovskog izvodi od 1923., no u fragmentima. Cjelovit je izveden 1931., od kada je u HNK-u uprizoreno nekoliko verzija 'Orašara'. Od 2011. godine predstava se izvodi u koreografiji Dereka Deanarekao je Jakovina.

Podsjetio je da se predstava izvodi za Božić po cijelom svijetu pa tu toplu priču HNK želi, kao božićni poklon, dati onima koji nisu u mogućnosti kupiti kartu i doći u kazalište.

Predstavu 'Orašar' 13. prosinca HNK u Zagrebu realizira u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!