HNK u Zagrebu: Puccinijeva "Tosca" umjesto "Evgenija Onjegina" P. I. Čajkovskog

10.03.2022.

17:20

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zgrada HNK

Zgrada HNK

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U znak solidarnosti s umjetnicima iz Ukrajine, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu umjesto planirane opere "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, premijerno će u svibnju izvesti "Toscu" Giacoma Puccinija u režiji Maria Pontiggia, uz sudjelovanje ukrajinskih umjetnika.

- Zbog nemogućnosti realizacije opere 'Evgenij Onjegin' Petra Iljiča Čajkovskog, čija je premijera planirana za mjesec svibanj, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 27. svibnja premijerno će izvesti jednu od najpoznatijih opera, 'Toscu' Giacoma Puccinija, u režiji Maria Pontiggia, stoji u objavi na mrežnim stranicama HNK-a Zagreb.

- U planu je da izvedbama Puccinijeve "Tosce" ravna ukrajinska dirigentica Alla Kulbaba iz Nacionalne Opere u Kijevu, te da na predstavama nastupi i ukrajinska solistica Oksana Kramareva, dodaje se.

Kako ističu iz kazališta, tim se putem zagrebački HNK solidarizira s umjetnicima iz Ukrajine, te smatra obvezom pružiti priliku ukrajinskim kolegama da nastave s umjetničkim djelovanjem.

U "Tosci", koja glasi i za jednu od najspektakularnijih opera, nastupit će nacionalni prvaci Opere Tomislav Mužek i Luciano Batinić, prvakinja Opere Valentina Fijačko Kobić te nacionalna operna prvakinja iz HNK u Rijeci, Kristina Kolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!