HNK Varaždin: Premijera predstave Potpuna pomrčina Christophera Hamptona

19.03.2022.

22:43

Autor: Hina/HRT

 Ilustracija,  Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

Ilustracija, Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu u subotu je izvedena prva ovogodišnja premijera, Potpuna pomrčina Oskarovca i suvremenog dramatičara Christophera Hamptona u režiji Ksenije Krčar.

Drama tematizira intimnu vezu između dvojice velikih pjesnika 19. stoljeća, Paula Verlainea i Arthura Rimbauda, koje su utjelovili Marinko Prga i Nikša Eldan.

Prva ovogodišnja premijera ujedno je bila i prva premijerna predstava pod vodstvom nove intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Senke Bulić, koja kaže da će i ubuduće koristiti domaći ansambl jer je riječ o sjajnim glumcima.

- Naravno da nekad treba uzeti ljude koji vam pomažu, bili oni velike zvijezde ili ne. Neki redatelji se vežu uz glumce pa ih žele u svojim predstavama, ali ja ću uvijek inzistirati da svi koji dođu ovdje rade s mojim ansamblom, poručila je Bulić.

Redateljica Ksenija Krčar izjavila je da predstava Potpuna pomrčina prikazuje toksičan odnos dvoje ljudi koji ga zbog raznih okolnosti, trauma, alkoholizma, društva i traganja za slobodom nisu uspjeli ostvariti do kraja. Ipak, ocijenila je, riječ je o odnosu punom ljubavi.

- Priča je prekrasna jer je vrlo topla, vrlo strastvena, vrlo tužna i tragična, ali je istovremeno i jako životna. Ima unutra nekih teških trenutaka, lijepih i puno duhovitosti i na taj način prikazati jedan odnos, sa svim njegovim usponima i padovima, kroz priču jednog vremena, je doista prekrasno, rekla je Krčar.

Ističe kako su glumci koji su odigrali ovu predstavu, bili njezin prvi izbor zbog čega je jako zadovoljna.

Glumac Marinko Prga rekao je kako je lik Paula Verlainea rastrgan između obitelji i onoga što želi ostvariti u vezi s Arthurom Rimbaudom. U toj dilemi dolazi do turbulentnih emocija, strastvenih scena, kazao je Prga i dodao kako predstava prikazuje probleme s kojima se društvo suočava i danas, seksualnost, alkoholizam i nasilje.

Uz Prgu i Nikšu Eldana, u glumačkom ansamblu su i Katarina Arbanas, Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek i Filip Eldan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!