HNK Zagreb i Mala scena prelaze na web

17.03.2020.

18:09

Autor: V.M./Hina

'Tko pjeva zlo ne misli' (foto: HNK Zagreb)

'Tko pjeva zlo ne misli' (foto: HNK Zagreb)

Foto: - / -

40 produkcija HNK-a Zagreb od srijede će se prikazivati na YouTubeu, a Mala scena nudi prijenose predstava uz naplatu i pričanje priča besplatno.
40 produkcija HNK-a Zagreb od srijede će se prikazivati na YouTubeu, a Mala scena nudi prijenose predstava uz naplatu i pričanje priča besplatno.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
na krizu zbog koronavirusa odlučilo je odgovoriti omogućavanjem građanima pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima preko posebnog YouTube kanala na kojemu će svakodnevno biti prikazivane predstave s repertoara Opere, Baleta i Drame toga kazališta.

Kako se ističe u najavi, riječ je o posebnoj suradnji ostvarenoj s redakcijom 24 sata, na čijem će YouTube kanalu od srijede, 18. ožujka, gledatelji HNK-a Zagreb u sklopu tog jedinstvenog projekta moći pogledati neke od najpopularnijih predstava središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra.

Snimke će nakon toga biti dostupne za gledanje tijekom razdoblja borbe s koronavirusom.

Serijal od 40 predstava na YouTube kanalu 24sata u srijedu u 20 sati otvara hit-predstava ‘Tko pjeva zlo ne misli’ u režiji Renea Medvešeka, gdje Anu Šafranek glumi Zrinka Cvitešić, u ulozi Franje je Dušan Bućan, tetu Minu glumi Ivana Boban, a u ulozi Gospona Fulira je Krešimir Mikić.

U nastavku programa bit će prikazane, među ostalim, snimke predstava ‘Tri zime’, ‘Smrt u Veneciji’, ‘Opasne veze’, ‘Ero s onoga svijeta’, ‘Nikola Šubić Zrinski’, ‘Romeo i Julija’, ‘Ljudi od voska’, ‘Ukleti Holandez’ i drugih.

HNK Zagreb, zatvoren za gledatelje od 12. ožujka, ovim projektom želi gledateljima u ovom specifičnim vremenima omogućiti da ne izgube vezu s kazalištem.

- Gledateljima Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, čitateljima 24 sata te najširoj javnosti želimo pokazati vrhunske predstave i tako im u razdoblju izolacije ponuditi mogućnost uživanja u kvalitetnim umjetničkim djelima, poručuju iz HNK-a Zagreb.

Mala scena: predstave uz plaćanje; priče besplatno

Inicijativa ‘Mala scena online’, u sklopu koje kazalište Mala scena kulturne sadržaje iz kazališta prebacuje u virtualni svijet za vrijeme trajanja krize, donosi u srijedu, 18. ožujka, prijenos uživo predstave ‘Huligan’ Marine Pejnović, Matije Šakoronje i Paška Vukasovića.

Inicijativom ‘Mala scena online’, to zagrebačko kazalište želi publici pružiti mogućnost uživanja u kazalištu te u dane krize donijeti kvalitetan i vrijedan sadržaj svima, pomoći ljudima da malo zaborave na dnevna događanja, opuste se i znaju da nisu sami.

Višestruko nagrađena predstava ‘Huligan’ na izravan, istinit i brutalan način, ne podilazeći publici, govori o navijačkoj supkulturi, ali i svim problemima kroz koje tinejdžeri prolaze u školi, na društvenim mrežama i stvarnom svijetu.

Huligan, Zrks, završio je u popravnom domu za maloljetnike. Zrks je želio pripadati ‘ekipi’, mlad je i devijantan, izgleda arogantno i samodopadno. A zapravo? Zapravo je Zrks nesiguran. Zrks se skriva. Je li Zrks uistinu huligan i koji će put odrastanja morati prijeći?

- Vjerujemo da će i ova, danas tako aktualna tema identifikacije s ponašanjem navijačkih skupina, omogućiti kvalitetniji dijalog među mladim ljudima, ali i potaknuti toliko potrebnu međugeneracijsku komunikaciju, stoji u najavi.

Predstava je namijenjena mladima od 12 godina naviše, a njezinu zanimljivu, modernu i suvremenu temu obogaćuju i svima poznate pjesme Zaprešić boysa.

Autori teksta su Marina Pejnović, koja je napravila i dramaturgiju, Paško Vukasović, koji također potpisuje i režiju, te Matija Šakoronja, koji igra Zrksa.
Šakoronja je za ulogu Zrksa osvojio čak tri nagrade, Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u kategoriji lutkarskih predstava i predstava za djecu i mlade, nagradu za najboljeg glumca na 20. jubilarnom Naj, naj, naj festivalu te nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 22. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra ASSITEJ.

Na istom su festivalu Marina Pejnović, Matija Šakoronja i Paško Vukasović osvojili nagradu za najbolji dramski tekst.

Pristup prijenosu moguće je kupiti po cijeni od 35 kuna ovdje. Cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice.

Osim prijenosa predstava, u sklopu inicijative ‘Mala scena online’ na Facebook i Instagram stranici Male scene publika može svakodnevno pratiti i javljanja uživo. U 10 sati Buga Marija Šimić čita priče i slikovnice za djecu, a u 18 sati se uživo javljaju Vitomira Lončar i Ivica Šimić te govore o svojim iskustvima karantene u Kini, položaju kazališta u ovo vrijeme, vrijednosti igre i mnogim drugim temama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!