HNK Zagreb: ministrica o optužbama na račun intendantice

12.01.2021.

10:43

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
I u resorno ministarstvo stiglo je otvoreno pismo Sindikalnih povjerenika u kojem ističu da se oko 70 posto zaposlenika kazališta za smjenu intendantice Vrgoč. Za danas je najavljena sjednici Kazališnog vijeća, a ministrica Obuljen Koržinek poziva na dijalog.

I u Ministarstvo kulture i medija stiglo je jučer otvoreno pismo Sindikalnih povjerenika HNK-a Zagreb u kojem ističu da se oko 70 posto zaposlenika očitovalo za smjenu intendantice Vrgoč. Za danas je najavljena sjednica Kazališnog vijeća, a ministrica Obuljen Koržinek i dalje poziva na dijalog.

➡ Sindikalni povjerenici HNK: Za smjenu intendantice 69,67 posto zaposlenih
Reakcije na krizu u zagrebačkome HNK-u
Sindikalni povjerenici HNK traže smjenu intendantice
Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?

Na sjednici Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK, koje je na rasporedu u podne, sindikalisti očekuju da bi se trebala ponovno otvoriti tema zatražene ostavke intendantice Vrgoč, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je pismo za Vijesti iz kulture:

- Ja sam dobila to pismo. Molila sam predsjednika Kazališnog vijeća da izvješće o eventualnom kršenju mjera daju i upravo ti predstavnici sindikata. Mi nismo od njih dobili nikakvo izvješće. Mi ćemo svu dokumentaciju koju smo dobili dostaviti nadležnim . Upućujem apel svima da se razgovara i da se razgovori vode na za to primjerenim mjestima. Ne mislim da su ovakvi tipovi otvorenih pisama baš najbolji način komunikacije, ustvrdila je Obuljen Koržinek.


Predstavnici sindikata ističu, pak, da je očitovanje zaposlenika o ostavci intendantice bilo dobrovoljno, a nije bilo provedeno u ansamblu Drame, čiji su se predstavnici isključili iz te rasprave, jer, podsjetimo, većina zaposlenika Drame intendanticu je javno poduprla, premda se nitko od njih nije poimence potpisao.

Intendantica Dubravka Vrgoč nije nam željela dati komentar, no postavlja pitanje vjerodostojnosti provedene ankete koja je u javnost izišla anonimno, na što predsjednik Sindikata solista HNK Zagreb Ljubomir Puškarić odgovara:

- Htio bih naglasiti da to nije bilo anonimno. S obzirom na pandemijske uvjete jedino se smo se mogli izjasniti elektronski, i tako je to učinjeno u posljednja dva tjedna. Smatramo da je vrlo važno na taj način zaštiti identitet naših umjetnika i zaposlenika od eventualnih budućih odmazda, istaknuo je Puškarić.

Ministrica Obuljen Koržinek podsjeća na vrlo ozbiljne optužbe koje su tijekom studenoga i početkom prosinca u javnosti su bile iznesene vezano za poštovanje epidemioloških mjera.

- Mi smo putem Kazališnog vijeća još jednom zatražili i dobili vrlo detaljno izviješće uprave, rekla je ministrica i dodala da moli predsjednika Kazališnog vijeća da izviješće o eventualnom kršenju mjera daju i predstavnici sindikata.

Ministrica kaže da nije od njih dobila nikakvo izvješće, a s obzirom na to da se radi o vrlo ozbiljnim optužbama i vrlo ozbiljnoj situaciji, svu dokumentaciju koju su primili dostavit će nadležnim tijelima budući da su u međuvremenu podignute i neke optužnice.

- Što se tiče drugih pitanja koja se navode u tom pismu, HNK je zadnjih nekoliko godina najposjećenije kazalište, svi znamo da se traži karta više, imali su veliki broj međunarodnih gostovanja, nacionalnih nagrada i koprodukcija i nije primjereno pozivati se da bi to kazalište eventualno loše radilo. Tome svjedoči i šira kulturna javnost i publika, rekla je ministrica kulture i medija i pozvala sve "da se razgovara" na za to primjerenim mjestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!