HNK Zagreb novu predstavu igra za obnovu Petrinje

15.01.2021.

14:36

Autor: Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvu premijeru u novoj godini, predstavu ‘Gdje se kupuju nježnosti’ čija je večerašnja praizvedba posvećena Petrinji, kroz akciju prikupljanja donacija za obnovu Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvu premijeru u novoj godini, predstavu ‘Gdje se kupuju nježnosti’ čija je večerašnja praizvedba posvećena Petrinji, kroz akciju prikupljanja donacija za obnovu Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

U HNK-u Zagreb večeras, u petak 15. siječnja, održat će se praizvedba dramskog teksta ‘Gdje se kupuju nježnosti’ autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

- Pored odlične predstave, publika će imati priliku napraviti i dobro djelo, jer upravo na svečanoj premijeri, ali i tijekom svih izvedbi predstave, HNK Zagreb organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, koji je teško oštećen u potresu, ističu iz HNK-a.

Tako će se donacije moći uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne Banke Zagreb HR0623400091510892879  ili u predvorju prije i poslije predstave, na premijerni datum, ali i tijekom svih ostalih izvedbi u siječnju, a to će biti 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29. i 30. siječnja.

U objavi na Facebooku jedna od protagonistica predstave Daria Lorenci Flatz živo je opisala proces rada:

- Ovo je sigurno jedan od najluđih perioda naših života pa je tako i ovaj proces rada na predstavi bio protkan svim mogućim preprekama - potresi, korona, epidemiologija, rad pod maskama (treba to izdisati ljudi moji), ali znate kako je, što je teže - to je slađe, u našem slučaju i čvršće, makar se zemlja trese mi smo k'o beton, spremni, tako da se vidimo, zapisala je Daria Lorenci Flatz.Drama ‘Gdje se kupuju nježnosti’ prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga.

Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove.

- Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva. Zanimljivo je i da je upravo autorica teksta, Monika Herceg, rođena u Petrinji, stoji u najavi.
Kazališni kutak: tamo gdje Monika Herceg kupuje nježnosti
Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri glumice, Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok u ulozi Majke nastupa Nina Violić. Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu.

Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Na jednoj od proba bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!