HNK Zagreb u EU projektu vrijednom 1,7 milijuna eura

30.11.2020.

20:05

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U doba kada je svaka umjetnička aktivnost svedena na minimum, vijest o povlačenju novca iz europskih fondova optimističan je znak za budućnost. U projektu vrijednom 1,7 milijuna eura sudjeluje i HNK Zagreb.
U doba kada je svaka umjetnička aktivnost svedena na minimum, vijest o povlačenju novca iz europskih fondova optimističan je znak za budućnost. U projektu vrijednom 1,7 milijuna eura sudjeluje i HNK Zagreb.

Europska komisija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu dodijelila je 1,7 milijuna eura u sljedeće četiri godine za projekt Prospero - prošireno kazalište.

Uz našu središnju nacionalnu kuću sudjeluje još 8 europskih kazališta, a medijski pokrovitelj cijelog projekta je francusko-njemačka TV kuća ARTE iz Strasbourga.

- Konkretno, projekt podrazumijeva koprodukcije s teatrima, razmjene predstava, zajednički rad u predstavama, razmjene glumaca, razmjene redatelja, podrazumijeva i neke digitalne forme koje ćemo zapravo kroz taj projekt provesti. Ja se nadam da će sve biti spremno vrlo uskoro i da krenemo s velikim međunarodnim projektima koji su nam itekako potrebni, izjavila je intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč.

Uz hrvatski središnji nacionalni teatar i Arte, u projektu sudjeluju Schaubühne am Leihner Platz iz Berlina, Odéon iz ParizaEmilia Romagna Teatro iz Italije, Göteborgs Stadsteater iz Švedske, So Luiz Teatro Municipal iz Lisabona, Teatros del Canal iz Madrida, Teatr Powszenchny iz Varšave i Théâtre de Lige iz Belgije.

- Deset snažnih partnera nastavlja višegodišnju međunarodnu kulturnu suradnju kojom želi promovirati ambiciozne kazališne projekte, obogaćujući tako kulturni život Europe, ističu iz HNK-a Zagreb.

Prospero projekt želi pokazati kako je kultura ona snaga koja pokreće društvo u vremenima krize, stimulirajući kreativnost.

- Potporom ovom projektu Europska komisija potiče umjetničke razmjene i suradnju, oblikujući tako europski identitet i promovirajući kulturu otvorenosti, dodaju.

U planu realizacije zajedničkih koprodukcija nalaze se nove predstave ‘Amore’ Pippa Delbona, ‘Edip’ Maje Zade u režiji Thomasa Ostermeiera, ‘In real life’ Katie Mitchell i Chrisa Busha, ‘Hedda’ Aurore Fatier, ‘Faust’ Davida Carnevallija, ‘Ekologija kao nova religija’ Krystiana Lupe, ‘Očevi i djeca’ Pedra Penina, te nova drama Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!