10:22 / 04.06.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

HNK Zagreb u ključnim godinama nakon 2. svjetskog rata

-

-

Foto: - / -

Redateljica, teatrologinja i profesorica Snježana Banović posljednjih godina istražuje nacionalna kazališta i festivalsku kulturu te utjecaj politike na istu, a u knjižarama sada možete pronaći njezinu novu knjigu 'Kazalište za narod'.
Redateljica, teatrologinja i redovita profesorica na ADU u Zagrebu Snježana Banović posljednjih godina istražuje nacionalna kazališta i festivalsku kulturu te utjecaj politike na istu, a u knjižarama sada možete pronaći njezinu novu knjigu 'Kazalište za narod'. Tim povodom Snježana Banović bila je gošća Vijesti iz kulture.

Povijest našeg kazališta, njihovih intendanata i predstava koje su postavljali u nerijetko burnim političkim vremenima prečesto je ogledan primjer povijesti svih nas, pa i onih koji kulturu ne konzumiraju na dnevnoj bazi.

Podnaslov knjige je 'Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od 1945. do 1955.', je se bavi se našom najvećom nacionalnom kazališnom kućom u razdoblju od samo deset godina, no po mnogočemu ključnih.

Godine su to u kojima zagrebački HNK prvi put izlazi na svjetsku scenu, no s ne baš dobrim kritikama. Poslije se ta slika mijenja, no tim se vremenima knjiga ne bavi.

Na knjizi je radila 5 godina i svojevrsni je nastavak njene prošle knjige  'Država i njezino kazalište' o razdoblju NDH.

Pogledajte gostovanje Snježane Banović u Vijestima iz kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!