Hoće li Hrvatska dobiti svoju kraljicu krimića?

18.06.2022.

10:20

Autor: Zdravka Giacometti/T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Anđelka Kliment

Anđelka Kliment

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Profesorica engleskog jezika i ljubiteljica krimića svoj prvi krimić napisala je u mirovini. Ne miruje, nego stvara domaće kriminalističke zaplete u kojima možemo uživati vježbajući male sive stanice.


Hoće li Hrvatska dobiti svoju kraljicu krimića? Anđelka Kliment osmislila je simpatični par koji rješava zločine i predstavila ga u svom prvom romanu "Ubojstvo na Mrežnici". Smjestila je ubojstvo na zelenu rijeku i na zagrebačke ulice. Profesorica engleskog jezika i povijesti umjetnosti u mirovini ne miruje, a ljubav prema engleskom jeziku ugrađuje i u poneke izreke u svojem prvijencu. 

- Radi se o nečem suprotnom od skandinavskog krimića koji je mračan ili engleskih krimića koji imaju naglasak na mračnoj strani ljudske prirode. Ovo je ugodno čitati, rekla je Anđelka Kliment.

Ne treba ni napominjati da je i sama ljubiteljica sličnih zapleta. Bio je potreban jedan vikend na Mrežnici da počne pisati. Lešće na Dobri postalo je Leševo na Mrežnici...  Roman je tiskala u 500 primjeraka u privatnom aranžmanu i uz svesrdnu potporu prijateljice. Oni koji su ga pročitali, ocijenili su ga vrlo uspješnim.

I dalje podučava, a tu je i nova ljubav. Iako je u jednom trenutku osjetila da je pisanje našlo nju, sada ga je potpuno svjesno odabrala. Svojim je junacima namijenila još mnogo istraživanja i mozganja. A jednako tako i čitateljima.

Tako Anđelka Kliment, uz nadahnuće u stranim piscima i serijama, možda odabire i nadahnuće u jednoj drugoj kraljici, Zagorki, po kojoj pamtimo Krvavi most. Željno čekamo daljnje događaje na ovom mjestu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!