08:02 / 31.01.2020.

Autor: Ira Karlović/DJH/HRT

Holandska kuća

-

-

Foto: - / -

Riječ je o jedinstvenom interpretacijskom centru industrijske baštine Sisak smještenom i nazvanom po mjestu na kojem se nalazi: Holandska kuća.
Pivovara, ciglana, pilana, klaonica, munjara, staklana, talionica, tvornica: tanina, alkoholnih pića, šešira, finih koža, cipela, svijeća, sumporne galice. I na kraju rafinerija i Željezara. Sve su to industrije koje su od druge polovice 19. do kraja 20. stoljeća izgradile Sisak kao industrijski grad.

Sve njih istražio je, obilježio, proučio i na jednome mjestu prezentirao povjesničar i ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan. Riječ je o jedinstvenom interpretacijskom centru industrijske baštine Sisak smještenom i nazvanom po mjestu na kojem se nalazi: Holandska kuća.

- Ja sam radio na mapiranju industrijske baštine na području Siska i kada sam sve to stavio na papir i napravio kartu koja je objavljena 2010. onda sam vidio da je Sisak pun tih lokaliteta i nekako u sredini se nalazila ta Holandska kuća koja je objedinjavala bogatu sisačku baštinu, industrije, obrta i trgovine, rekao je dr.sc. Vlatko Čakširan.

Staro skladište žitarica iz 1860. nazvano po svojem izgledu Holandska kuća restaurirano je te pretvoreno u javni prostor. U njoj možete saznati sve o nekadašnjim tvornicama, njihovim vlasnicima, sudbinama, razvoju riječnog i željezničkog prometa te posljedično cijeloga grada.

2016. grad Sisak je za ovaj projekt  iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobio gotovo 20 milijuna kuna, te uložio još 9 milijuna svog novca. Starom objektu dograđen je anex u kojem se nalaze komunikacijski i servisni sadržaji, a kuća je osmišljena da primi razne korisnike i sadržaje.

- Gradski muzej Sisak upravlja s prostorom Info centra industrijske baštine koji se nalazi u podrumu i prizemlju i s prostorom trećeg kata gdje se nalazi Zbirka poznatog sisačkog i hrvatskog kolekcionara Velimira Krakera. Ta zbirka je interesantna po količini predmeta koji se odnose na stare gramofone, fonografe i radio aparate koje je gospodin Kraker skupljao cijeli svoj život, kazao je Čakširan i dodao:

- Ta zbirka ujedinjuje kolekcionarsku strast isto tako povijest industrijskog dizajna. Kad vi pogledate ove predmete tu možete vidjeti kako se razvijao industrijski dizajn u kontekstu fonografa, radio aparata, to je ona poveznica s našoj Holandskom kućom.

Na prvom katu nalazi se izložbeni prostor kojim upravlja Gradska galerija „Striegl".

- Gradska galerija „Striegl" u kontekstu Holandske kuće ima jedan specifičan zadatak. Ne samo da kontekstualiziramo, interpretiramo suvremenu umjetničku praksu dakle da bude jedan aktivni segment Holandske kuće gdje ćemo kroz različite kompleksne izložbene programe, medijacijske diskurzivne aktivnosti uključivati lokalnu zajednicu i široku javnost u programe, rekla je Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije "Striegl".

U tavanskom prostoru nalazi se konferencijska dvorana otvorena za javnost, a na drugom katu uredi su Konzervatorskog odjela u Sisku. Tako kuća živi svakoga dana u godini.

Ambiciozni Siščani, jedinstveni u svojoj ideji, uspješni u svojim poduzimanjima, ujedinjeni su u ljubavi prema svom gradu.

- Ja sam pratio sva događanja koja su se odvijala po Europi, pogotovo po tim prostorima koji su imali sličan problem kao i mi, proces deindustrijalizacije, ekološka problematika, to nije samo istočna, već i zapadna Europa negdje su ti prelazi bili žešći negdje blaži. Definitivno sam kroz te primjere vidio da smo sami sebi ne pomognemo da nam nitko drugi neće pomoći, izjavio je Čakširan.

- Sve novo što se napravi u Sisku, ja kažem da je u konačnici vezano za turizam, za poboljšanje. Tako da otvaranje Holandske kuće je izuzetno važno ne samo za Sisak, za županiju već i Hrvatsku. Uz Rijeku koja ima značajnu industrijsku baštinu treba reći da je Sisak ipak prvi započeo, rekla je direktorica TZ Grada Siska Mirjana Lahovsky-Žličarić.

Projekt Holandska kuća novi je potencijal Siska i zapravo je tek na svojem početku.

31. siječnja prvi će put sudjelovati u Noći muzeja, superpopularnom događaju čiji je cilj približavanje muzeja i baštine građanima. Ne treba sumnjati da će u Holandskoj kući biti veselo, zanimljivo i svečano te da odlazak u Sisak ne smijete propustiti.  
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!