"Holandska kuća" u Sisku

03.01.2020.

17:11

Autor: Igor Ahmetović/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Zapušteni prostor nekadašnjeg žitnog skladišta "Holandske kuće" sagrađen oko 1860. godine obnovljen je i dograđen te je dobilo novu namjenu - postao je prvi interpretacijski centar industrijske baštine u Hrvatskoj.
U Sisku je dovršen najveći projekt u kulturi u novijoj povijesti grada. Zapušteni prostor nekadašnjeg žitnog skladišta "Holandske kuće" sagrađen oko 1860. godine obnovljen je i dograđen te je dobilo novu namjenu - postao je prvi interpretacijski centar industrijske baštine u Hrvatskoj.

Na šest etaža i više od 2.000 četvornih metara smješteni su multimedijski postav izložbe industrijske baštine, galerija "Striegl", zbirka starih uređaja za reprodukciju zvuka kolekcionara Velimira Krakera te prostori za održavanje stručnih skupova i projekcija.

- Cilj ove zgrade je prezentacija bogatog baštinskog resursa kojeg Sisak ima, a to je upravo ta industrijska baština po kojoj je Sisak već odavno prepoznat na razini naše države a i puno šire, rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

S pomoću modernih tehnologija posjetiteljima je predstavljeno 35 lokacija bogate sisačke industrijske baštine.

- Ako stisnem aplikaciju na kojoj je Holandska kuća mi dobijemo prikaz na kojem je kuća, nekakvu animaciju, staru fotografiju kako je to nekada izgledalo i to se odnosi na sve ove ostale objekte koji se nalaze ovdje i kraći tekst na hrvatskom i engleskom jeziku, dodao je Čakširan.

I posjetitelji su prepoznali vrijednost projekta. Holandska kuća veliki je potencijal i za turističku ponudu grada. Obnova i izgradnja Holandske kuće stajala je 29 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!