13:29 / 13.08.2019.

Autor: Vesna Mimica/V.M./HRT

'Hologrami nade' pjesnika-pravnika Ivana Koprića

-

-

Foto: - / -

Poeziju čitamo rijetko i zato je zbirka pjesama 'Hologrami nade' Ivana Koprića dočekana s veseljem ljubitelja te pisane riječi. Zanimljivo je da je autor profesor upravnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dakle, malo drugačiji pjesnik.
Poeziju čitamo rijetko i zato je zbirka pjesama 'Hologrami nade' Ivana Koprića dočekana s veseljem ljubitelja te pisane riječi. Zanimljivo je da je autor profesor upravnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dakle, malo drugačiji pjesnik.

'Kako se piše pjesma'
Kako se piše pjesma
Pitaju me kako se piše pjesma
Lako i jednostavno odgovaram
Ja samo kažem prve dvije riječi
Ona se nakon toga napiše sama
Poskoči, leluja vrti se i pleše u ritmu
Nemam ja ništa s tim
Moje je samo riječi koje šapuće
Pažljivo zapisati i dobro pospremiti


Jedna je to od stotinu pjesama iz zbirke 'Hologrami nade' brižljivo je pospremljena. Autor, Ivan Koprić, doktor znanosti, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu kaže da je lako pisati poeziju. U početku s više emocija,nervoze, preispitivanja.

- Počeo sam još davno, kako to obično biva, na kraju osnovne, početku srednje škole, pa se to nastavilo za cijelog razdoblja srednje škole u vojsci pa iza vojske, pa sam studirao i onda sam kasnije ipak manje pisao, nekako druge su bile brige, drugi problemi, drugo vrijeme. Na koncu to se negdje poklopilo s početkom rata. Trebalo mi je neko vrijeme da ponovno počnem pisati i zapravo, u grubo govoreći, možda je prošlo i više od 20 godina kako sam pisao vrlo rijetko, priča nam dr.sc. Ivan Koprić.

Riječi su se nizale u trenucima koje često smatramo gubljenjem vremena: tijekom šetnji, brijanja, mirovanja ili gledanju u more. Misli i emocije stvaraju riječi pa se za profesora čija je doktorska disertacija bila vezana za temu komunikacija može reći da je pjesnik.

Ispisivane rukom na papirićima pjesme odražavaju trenutak potrebe da se nešto zapiše. 'Hologrami nade' nastaju i kao zbir tema u kojima se traži nada. Pjesama ima točno 100 - i to ima neku simboliku.

- U tom trenutku sam pomislio, to je to, to je jedina zbirka koju ću objaviti i sad sam išao pogledati što vrijedi od toga da se objavi i što sam u tom trenutku mislio da je vrijedno da se objavi. Zatim sam napravio ne baš sasvim jednak izbor i onda sam došao do neke brojke. U jednom trenutku to sam čak prebrojio pa sam pomislio neka ih bude 100 - iz vrlo jednostavnog razloga, kad me netko pita koliko imaš pjesama u zbirci, onda ja mogu jednostavno reći 100, objašnjava Koprić.

Knjiga ima 4 dijela: Sjene, Perlice na tamnom nebu, Kako se ljubav sniva i Prostor slobode: Sjene se bave događajima koje bismo najradije zaobišli, a Perlice skupljamo kako bismo sastavili životnu nisku uspjeha, ljubav koja nas pokreće i prostor slobode za kojim žudimo, kaže Koprić.

Samoća je dio života otuđenog društva. No život, kaže Koprić traži od nas da se uzdignemo i prevladamo teškoće. Profesor kod kojeg studenti prava slušaju predmet upravna znanost i uče o participativnom upravljanju  kao još jednom obliku slobode teži jednostavnosti, znanju, ljepoti i naravno nadi.

- I svugdje gdje vidimo izlaz treba krenuti za njim. Ponekad će se pokazati da je to hologram, ponekad će doista biti izlaz, zaključuje Ivan Koprić.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!