13:10 / 25.11.2020.

Autor: D.M./HRT

Hommage obitelji, umjetnosti, ljepoti i ljubavi

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Roman je elegičan prikaz sjećanja i gubitka, identiteta i umjetnosti, odrastanja i starenja.
U izdanju nakladničke kuće "Ljevak" nedavno je objavljen roman "Nemirni", autobiografska proza Linn Ullmann, kćeri slavnog švedskog filmaša Ingmara Bergmana.

Dirljiva priča romana slijedi pripovjedni tok razgovora između oca i kćeri snimljenih sedam godina ranije i koja otkriva zamršene obiteljske odnose. On je slavni švedski režiser, a ona je njegova kći - najmlađa od devetero djece. Svakog ljeta, još od djetinjstva, ona ga posjećuje u njegovoj kamenoj kući na otoku Fårö okruženoj šumama, poljima makova i Baltičkim morem. Sada, kad je ona odrasla, a on u kasnim osamdesetima, on namjerava napisati knjigu o starenju i starosti, no zabrinut je da ga izdaju jezik, sjećanja, um. Stoga je odluče napisati zajedno. Ona će mu postavljati pitanja, a on će na njih odgovarati. Kad se ona pojavi na otoku s kasetofonom, njega je starost već načela više nego što je ijedno od njih očekivalo...

Roman je elegičan prikaz sjećanja i gubitka, identiteta i umjetnosti, odrastanja i starenja. Preplitanjem memoarske proze i fikcije, čitatelju je maestralno podastrijet prikaz prolaznosti, smrtnosti i ograničenja sjećanja. Djelo je hommage obitelji, umjetnosti, ljepoti i ljubavi.

Karin Beate "Linn" Ullmann (rođ. 1966.) norveška je spisateljica, novinarka i književna kritičarka. Kći je Ingmara Bergmana i norveške glumice i redateljice Liv Ullmann. Nakon djetinjstva provedenog u Norveškoj i Americi, studirala je književnost na Sveučilištu New York, a potom se vratila u Norvešku, gdje je pisala književne kritike i kolumnu za vodeće norveške novine "Aftenposten".

Autorica šest romana prevedenih na više od 30 jezika, vrlo rano stekla je status jedne od vodećih mlađih norveških spisateljica. Dobitnica je nagrade Dobloug 2017. godine za cjelokupno stvaralaštvo, priznanja koje dodjeljuje Švedska akademija.

Roman "Nemirni" izdan je u sklopu biblioteke "Cicero" i sadrži 376 stranica u tvrdom uvezu. Djelo je prevela Željka Černok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!