'Hotel California' u Turnju već je godinu dana Muzej Domovinskog rata

04.08.2020.

11:19

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Godinu dana je prošlo od otvaranja Muzeja Domovinskog rata u Turnju. Ovih dana ususret Danu pobjede i domovinske zahvalnosti svakako može biti jedan od načina obilježavanja i prisjećanja na dane kada smo se borili za slobodnu Hrvatsku.
Godinu dana je od otvaranja Muzeja Domovinskog rata u Turnju. Ovih dana ususret Danu pobjede i domovinske zahvalnosti svakako može biti jedan od načina obilježavanja i prisjećanja na dane kada smo se borili za slobodnu Hrvatsku.

Nije slučajno taj muzej smješten baš u Turnju koji je bio od strateške važnosti u Domovinskom ratu. Muzej se nalazi, naime, u staroj austrijskoj vojarni, 4 kilometra od centra Karlovca uz državnu prometnicu Karlovac – Plitvice, a uredio ga je Gradski muzej Karlovac.

- Od izgradnje drvene stražarske kule turna 1582. godine, koja je s vojnom posadom krajišnika-graničara čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi od osmanlijskih osvajača Turanj je predstraža, ta je točka bila posljednja crta obrane grada Karlovca, podsjećaju iz muzeja.

I u Domovinskom ratu Turanj je strateška važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanja Hrvatske.

Turanj je danas simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku.

'Hotel California'

U obnovljenoj zgradi koju su branitelji nazvali 'Hotel California' uređen je suvremeni muzejski prostor. Projekt rekonstrukcije zgrade bio je povjeren arhitekticama V. Lendler Adamec i T. Basar iz projektnog biroa 2A iz Karlovca koje su uvažile genius loci, zahtjeve suvremene muzejske djelatnosti i načela suvremene arhitekture.

- Projektom je zgrada afirmirana kao izložbena tema, muzejski predmet. Staklena ovojnica nove arhitekture podcrtava značenje stare zgrade pretvarajući je u jezgru cijelog kompleksa, ističu iz muzeja.

Unutarnji prostor zgrade na tri etaže organiziran je za skladno funkcioniranje muzejskih sadržaja. U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba karlovačkim braniteljima Domovinskog rata, suvenirnica i kafić.

Stalna izložba 'Karlovac 1991. - 1995.' postavljena je na prvom katu, u potkrovlju je smještena višenamjenska dvorana, knjižnica s čitaonicom, uredski prostori.
'Izložba Karlovac 1991. - 1995.'

Zgrada 'California' namijenjena je prije svega prezentaciji stalne izložbe Karlovac 1991.-1995. posvećene životu u gradu Karlovcu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata.

- Autorica izložbene koncepcije je Ružica Stjepanović, a idejnog rješenja Nikolina Jelavić Mitrović. Osnovna ideja izložbe - prikaz života Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu prezentirana je u šest tematskih cjelina, pojašnjavaju iz muzeja.

Šest tematskih cjelina

Postav počinje kraćom uvodnom cjelinom 'Kako je počeo rat?' koja suvremenim muzeološkim pristupom prikazuje političku i gospodarsku situaciju i raspad SFRJ, tema druge cjeline 'Virovitica-Karlovac-Karlobag' su polazišta i ciljevi velikosrpske ideologije, te početak agresije na Hrvatsku kao način ostvarenja tih ciljeva.

- Trećom tematskom cjelinom 'Postali su branitelji' predstavljena je prva crta bojišnice, i tijek ratnih događanja na karlovačkom području. Cjelina 'Životom protiv rata' je prikaz gospodarskih, društvenih i kulturnih prilika u gradu Karlovcu tijekom Domovinskog rata. Posljednja cjelina 'Pobjeda' prikazuje vojno-redarstvenu operaciju Oluja s naglaskom na karlovačko područje, navode karlovački muzealci.

U vanjskom prostoru Muzeja kao integralni dio izložbe, prezentirana je šesta cjelina, borbena tehnika s naglaskom na borbena vozila iz domaćih radionica.

- Stalni postav prezentiran je na suvremen i interaktivan način, 350 originalnih predmeta, više od tri sata multimedijalnih sadržaja, video prezentacija, animacija, filmova u kojima posjetitelji samostalno otkrivaju i istražuju. Za najmlađe posjetitelje posebno je zanimljiv edukativni kutić u kojem kroz pitalice, slagalice, kviz, mogu učiti o povijesti Domovinskog rata, zaključuju u Muzeju Domovinskog rata.

O Muzeju Domovinskog rata u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s Josipom Vukelić, voditeljicom marketinga i odnosa s javnošću Gradskog muzeja Karlovac:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!