16:20 / 12.02.2018.

Autor: Oka Ričko / V.M.

Hrabrost na umjetničkoj sceni

Ljiljana Bastaić i Marijana Stanić

Ljiljana Bastaić i Marijana Stanić

Foto: - / -

O hrabrost potrebnoj za život u suvremenom društvu i umjetnosti kao poticaju za ohrabrivanje razgovarali smo s kustosicom Marijanom Stanić i psihijatricom Ljiljanom Bastaić.
Hrabrost je ključan faktor za bavljenje pitanjima vezanima za suvremenu umjetnost i nezavisnu scenu.

Većini onih vezanih za umjetnost, posebice suvremenu vizualnu umjetnost, 90-60-90 znači puno više od idealnih ženskih mjera. Naziv je to Platforme za suvremenu umjetnost koja od 2001. godine djeluje u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu. Hrabro je bilo pokrenuti samostalnu galerijsku djelatnost, hrabro je i danas baviti se temama koje muče demokratsko i svako drugo društvo, o kojima se tek povremeno ili rubno govori. 90-60-90 uzeli smo ovom prigodom kao paradigmu situacije u kojoj je je ipak moguće krenuti, ostati i opstati.

Pogledajte priču o Galeriji 90-60-90 u kojoj je u posljednjih 17 godina ostvareno više od 150 izložbi, a sve ih povezuje nit romantičarskoga ideala i nimalo romantičnoga sustava vrijednosti današnjega društva: iza 90-60-90 i dalje stoje Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Kultura Nova, no, ako su im financije već sve neizvjesnije, hrabrosti im nikada ne nedostaje:

Marijana Stanić je predsjednica Udruge 90-60-90 i kustosica Galerije u zagrebačkome Pogonu Jedinstvo, a i sama je multimedijska umjetnica. Temu hrabrosti povezuje sa svojim počecima, ali i s današnjim odnosom prema nezavisnoj kulturi te često provokativnim temama kojima se bavi suvremena umjetnost.

Psihijatrica i psihoterapeutkinja dr. Ljiljana Bastaić na hrabrost u današnjem vremenu gleda kao na presudan faktor za pokretanje posla, za suočavanje s neizvjesnošću suvremenoga društva i pri tome umjetnost može biti itekako poticajna i ohrabrujuća.

Emisiju o hrabrosti u kojoj su gostovale Marijana Stanić i Ljiljana Bastaić, emitiranu u ciklusu A forum na HRT3, pogledajte na usluzi HRTi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!