Hraste-Sočo: Osjećam pozitivno ozračje s dolaskom nove sezone

14.06.2022.

20:16

Autor: Dnevnik/HRT/E.L.S.

IvaHraste-Sočo

IvaHraste-Sočo

Foto: Dnevnik / HRT

Kanonska djela čitana na posve nov način, suvremeni komadi u Drami, Operi i Baletu te naglasak na nacionalnom repertoaru neka su obilježja nove sezone zagrebačkog HNK. Riječ je o prvoj sezoni imenovane intendantice Ive Hraste-Sočo, koja u rujnu od Dubravke Vrgoč preuzima vodstvo naše nacionalne kuće.

- Osjećam pozitivno ozračje s dolaskom nove sezone i sigurna sam da ćemo zajedno uspjeti iznjedriti dobre rezultate - rekla je za Dnevnik HTV-a Hraste-Sočo.

Iako je 49 posto HNK u vlasništvu Grada Zagreba, a gradonačelnik Tomislav Tomašević se nije izjasnio pri njenom imenovanju, Hraste-Sočo smatra da će surađivati dobro sa svima.

- Temeljim to mišljenje na činjenici da je kazališno vijeće u čijem su sastavu predstavnici HNK, Grada Zagreba i države jednoglasno podržali moj program za ovu sezonu - rekla je.

Na pitanje kako vidi HNK u očuvanju i razvoju hrvatske kulture, odgovorila je da je ta uloga u spoju baštinske i suvremene kulture, na način da izvrsni ansambli HNK šire svoja dostignuća i preko granica, postajemo međunarodno prepoznatljivi i tako utječemo i na prepoznatljivost hrvatske kulture općenito u svijetu.

Što se tiče suradnika, njihova imena će biti objavljena najesen, kada i sama stupa službeno na dužnost, radi se o ravnateljima Drame, Balete i Opere.

- To je natječajna procedura koja će se provesti sukladno zakona - rekla je i naglasila da su nagađanja o imenima uvijek zanimljiva, ali se treba pričekati jesen.

Najavljena su čak 14 premijera, što je ambiciozno, ali Hrasta-Sočo smatra da će se to i ostvariti.

- Vrlo smo pomno planirali, počinjemo s opernim gala koncertom koji će dirigirati naš proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će uz soliste, zbor i orkestar HNK u Zagrebu, vrlo eminentni solist Piotr Beczala, tenor. Dalje imamo baletni gala, nastupaju solisti, međunarodno prepoznati, među njima je Roberto Bolle, poznati solist Milanske Skale, zatim Nabucco u opernom repertoaru koji će dirigirati Pjer Đorđo Morandi...

Po prvi puta će i jedan hrvatski bivši predsjednik Ivo Josipović biti skladatelj opere, opere Lennon.

- Sve to dobro napreduje, dogovoren je autorski tim, očekujemo notni materijal tako da solisti mogu učiti uloge, jedna je to od tri hrvatske opere koje će se pokazati u HNK - najavila je.

Ansamblima je poručila da se jako veseli suradnji i nada se potpori svih njih jer bez zajedničke suradnje se ne može ništa postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!