HRT na festivalu dokumentarnih i igranih filmova NNW u Poljskoj

30.09.2022.

11:49

Autor: Komunikacije HRT-a

Tomislav Vidošević, Goran Andrijanić, Julija Barunčić Pletikosić, Ante Nazor, Ivan Radoš i Vladimir Brnardić

Tomislav Vidošević, Goran Andrijanić, Julija Barunčić Pletikosić, Ante Nazor, Ivan Radoš i Vladimir Brnardić

Foto: HRT / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ove godine po prvi puta sudjeluje na XIV. Festivalu dokumentarnih i igranih filmova NNW u Gdyni u razdoblju od 28. rujna do 2. listopada 2022. Festival NNW (Festiwal Niepokorni Niezłomni Wykłęci) održava se već 14 godina zaredom, a njegova glavna ideja jest prikazati filmove (donedavno samo dokumentarne, a od prije dvije godine i igrane) koji tematiziraju povijesne teme, s naglaskom na one povezane s XX. stoljećem i borbom protiv totalitarizama (komunističkog i nacističkog). 

Osim projekcije filmova iz svih zemalja svijeta, program festivala pun je tribina i panela te izložaba koji se bave povijesnim i političkim temama prikazanim u filmovima.

Tako je prije dvije godine u Gdyni prikazan film Višnje Starešine "Kardinal i njegova savjest" o bl. Alojziju Stepincu. Nakon projekcije održana je tribina na kojoj se raspravljalo o komunističkom progonu Katoličke Crkve u kontekstu Srednje Europe. 

Prošle godine prikazana su dva hrvatska filma (igrani "Adam" i dokumentarni "Mrtvoga pokopati"), a na otvorenju su sudjelovali predstavnici hrvatskog veleposlanstva. U međuvremenu se s početkom sukoba u Ukrajini rat nametnuo kao tema ovogodišnjeg festivala pa će Hrvatska kao zemlja partner govoriti kroz filmove i panele o svojim iskustvima iz Domovinskog rata (opsade gradova na primjeru Vukovara, ratni zločini na primjeru silovanih žena itd.)

Sudjelovanje Hrvatske od početka su inicirali i snažno poduprli Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Varšavi na čelu s veleposlanikom Tomislavom Vidoševićem i Ministarstvo vanjskih poslova te hrvatski novinar u Varšavi Goran Andrijanić, a na panelima sudjeluju povjesničari; Ana Holjevac, Julija Barunčić Pletikosić, Ivan Radoš i Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Hrvatska radiotelevizija je poslala tri filma na festival, dva igrana (Broj 55 izvan konkurencije, Šesti autobus u konkurenciji) i jedan dokumentarni film (Veća od traume u konkurenciji) te daje člana žirija, urednika Odjela dokumentarnih sadržaja HTV-a Vladimira Brnardića.

Na projekcijama i panelima sudjelovati će autori filmova: redatelj Kristijan Milić (Broj 55) i scenarist i producent Dominik Galić (Šesti autobus).  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!