09:38 / 11.10.2018.

Autor: V.M./L.L.V./T.Dž.Š/Hina/HRT

HRT na najvećem svjetskom sajmu knjiga - u Frankfurtu

Stefan Hertmans, Frank Walter Steinmeier i Ivana Sajko

Stefan Hertmans, Frank Walter Steinmeier i Ivana Sajko

Foto: - / -

Najveći svjetski sajam knjiga, koji se održava do 14. listopada u Frankfurtu, službeno je otvoren jučerašnjim razgovorom njemačkog predsjednika Steinmeiera s belgijskim književnikom Stefanom Hertmansom i hrvatskom spisateljicom Ivanom Sajko.
Najveći svjetski sajam knjiga, koji se održava do 14. listopada u Frankfurtu, službeno je otvoren  jučerašnjim razgovorom njemačkog predsjednika Franka Waltera Steinmeiera s belgijskim književnikom Stefanom Hertmansom i hrvatskom spisateljicom Ivanom Sajko.

'Trebamo razgovarati' - geslo je ovogodišnjeg najvećeg svjetskog sajma knjiga u Frankfurtu, a ta proeuropska poruka upućuje, ujedno, na najpolitičnije izdanje sajma do sada.

Među sedam tisuća izlagača iz 110 zemalja je i Hrvatska. Početak sajma, o čemu su izvijestili mnogi mediji, obilježio je susret njemačkog predsjednika s našom književnicom Ivanom Sajko i belgijskim piscem Stefanom Hertmansom.

Ivana Sajko pozivnicu za taj susret dobila je, među ostalim, i zahvaljujući nagradi berlinske Kuće kulture svijeta, koju je dobila zajedno sa svojom prevoditeljicom Alidom Bremer za knjigu 'Ljubavni roman'.

Mislim da je glavna poruka susreta očuvanje demokracije u današnjoj Europi gdje se, umjesto dijaloga i propitivanja i mogućeg pronalaženja rješenja, nude vrlo jednostavni odgovori od strane populističkih stranaka koje na neki način postaju sve utjecajnije u europskoj politici danas,  napominje Ivana Sajko.

Sloboda izražavanja u Putinovoj Rusiji i Erdoganovoj Turskoj, život u Trumpovoj Americi, zabrinutost vezano za vladavinu prava u Poljskoj, pokret #MeeToo - to su teme koje će biti u središtu pozornosti ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma knjiga.

Inspirativan govor na otvorenju održala je i nagrađivana nigerijska književnica Chimamanda Ngozi Adiche najavivši dosad najveću zastupljenost afričke književnosti i izdavača na sajmu: Diljem svijeta žene dižu svoj glas, no njihove priče još nisu dovoljno glasne. Vrijeme je da im posvetimo mnogo veću pozornost i da shvatimo i pošaljemo snažnu poruku da ženske priče nisu samo za žene, nego za svakoga od nas,  poručila je Chimamanda Ngozi Adiche.

Hrvatski štand prostire se na 56 četvornih metara, a odabrani autori predstavljaju se putem emisija iz produkcije HRT-a 'Prekid programa zbog čitanja' u sklopu kojeg čitaju najvažnije ulomke svojih djela.Dodatni manji izložbeni prostor osiguran je i u sklopu novog programa sajma 'Frankfurt kids', gdje se predstavljaju Željka Horvat Vukelja i Miro Gavran.

Ja sam jako sretan da sam imao priliku predstaviti svoj roman 'Kafkin prijatelj' preveden na 8 jezika što je bila divna prilika da susretnem i druge izdavače i agente. Imao sam i prigodu predstaviti moje knjige drama objavljene na 6 jezika,  kaže Miro Gavran.

Iako je prodaja knjiga u Njemačkoj pala za 1 cijelo 1 posto, prihodi i dalje premašuju vrtoglavih 9 milijardi eura koji se nastoje povećati ulaskom visoke tehnologije u izdavaštvo, čemu je sajam također posvetio veliku pozornost.

Ivana Sajko je ujedno i jedna od šestero autora odabranih kao fokus ovogodišnjeg hrvatskog predstavljanja na najvećem i najpoznatijem međunarodnom sajmu knjiga i nakladništva. S otvorenja za nakladnike, koje je bilo priređeno u utroak čelnik Njemačkog udruženja izdavača i knjižara Heinrich Riethmueller je poručio: Izdavači i knjižari na sajmu rade teško kako bi vratili knjigu ljudima,  rekao je.

Organizatori navode da Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri posto više izlagača nego prošle. Prošle je godine sajam posjetilo više od 250 tisuća ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Njemačkoj pala je za 1.1 posto u prvih 9 mjeseci 2018., dok su 2017. prihodi pali za 1.6 posto u odnosu na godinu ranije, na 9.13 milijardi eura.

Riethmueller je rekao da bi izdavačka industrija mogla osjetiti promjenu navika kod kupaca usprkos smanjenim prihodima. Čak i otpadnici od knjige cijene knjige i osjećaju žudnju za njima,  rekao je Riethmueller i dodao: Međutim, čitaju manje u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave.

Što se našeg nastupa u udarnim sajamskim terminima tiče, treba još spomenuti i inicijativu koordinacije učiteljica hrvatskog jezika za učenike koji pohađaju dopunsku nastavu materinskog jezika u Saveznoj državi Hessen koja je urodila odulkom Ministarstva kulture da organizira predstavljanje dvaju književnika za djecu i mlade: u petak, 12. listopada, na pozornici 'Kids-Stage' svoje će književno stvaralaštvo predstaviti Željka Horvat Vukelja i Miro Gavran.

Najavljeni program izazvao je veliku pozornost i svoj je posjet najavilo oko 120 učenika i roditelja u pratnji učiteljica hrvatskog jezika, napominju iz Ministarstva. Uz autorski program posjet učenika uključuje i obilazak hrvatskog štanda, upoznavanje s izloženim knjigama i druženje s autorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!