21:56 / 28.05.2021.

Autor: HRA

HRT osvojio Grand Prix Marulić za dokumentarnu radiodramu

Prix Marulić

Prix Marulić

Foto: HRA / HRA

Na večeras završenom 24. Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, HRT je osvojio Grand Prix Marulić za dokumentarnu radiodramu Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti Đina Đivanovića.

Ovaj u svijetu jedinstveni ambijentalni festival, koji se pod geslom "Starim tekstovima u pohode" HRT ogranizira od 1997. godine u autentičnim prostorima grada Hvara, ove godine po prvi puta održan je online.

Ovogodišnji Grand Prix u kategoriji kratke forme osvojila je kratka radiofonska forma Correspondance Bernarda Clarka sa Irskoga radija RTE. U kategoriji drame Grand Prix Marulić za radiodramu osvojila je radiodrama Woyzeck producenta, redatelja i ton majstora: Stefana Webera Austrijskog ORF-a. 

A u dokumentarnoj kategoriji Grand Prix Marulić osvojila je dokumentarna radiodrama HRT-a Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti autora Đina Đivanovića.

Emisiju se može poslušati OVDJE.

Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti priča je o Carpathiji, brodu najpoznatijem po tome što je 15. travnja 1912. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica. Također, to je priča o ljudima s ovog broda, časnicima, mornarima i putnicima, sudionicima događaja što im je zauvijek obilježio živote. Priča prati kronologiju Carpathijinog plovidbenog vijeka, s fokusom na tragične i herojske trenutke koji su dva broda odveli u vječnost.

Autentično svjedočanstvo o ovim zbivanjima donosi nam dnevnik Marije Aliuš Bartowski, osječke učiteljice nesvakidašnje biografije, koja se tog dana našla na Carpathiji putujući iz New Yorka prema Rijeci. Njeni dnevnički zapisi vraćaju nas usred dramatičnih scena spašavanja brodolomaca, ali i portretiraju jednu samosvojnu ženu što je za sobom ostavila izniman privatni i povijesni dokument.

Autor: Đino Đivanović, skladatelj Maro Market, tonmajstor Srđan Nogić, glumica: Mia Anočić, urednik Nikica Klobučar. Premijera: 03.03.2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!