09:40 / 24.05.2021.

Autor: HRT/V.M.

HRT-ov festival radiodrame Prix Marulić u online izdanju

24. Prix Marulić

24. Prix Marulić

Foto: HRT / Odjel Drama HR

Počinje HRT-ov Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić koji se godine u organizaciji Odjela Drama Hrvatskoga radija po prvi puta održava online od 24. do 28. svibnja. 

Prix Marulić jedinstven je i prepoznatljiv u svijetu po svojoj ambijentalnosti i autentičnim prostorima grada Hvara u kojima se odvijao pune 23 godine. Kako ne bi izgubio kontinuitet, festival se, poput gotovo svih svjetskih radijskih festivala unatrag godinu dana, morao prilagoditi novonastaloj situaciji i prijeći na virtualne platforme.


Tako se na web stranici Festivala Prix Marulić nalaze audio snimke i transkript na engleskom jeziku za sve festivalske emisije koje su prošle predselekciju te ih osim članova žirija i sudionika festivala mogu poslušati i svi zainteresirani slušatelji. Predstavljeno je 38 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 20 zemalja koje je predselekcijska komisija odabrala između 70-ak pristiglih radova.

Umjetnička ravnateljica festivala Prix Marulić Adriana Kramarić uoči početka festivala podsjetila je na ožujak 2020. godine kada je festivalska ekipa gotovo preko noći osvijestila kako neće biti moguće organizirati 24. Prix Marulić na način kako su to oduvijek činili - u idiličnom pejzažu i povijesnim prostorima grada Hvara – okruženi kulturom, prirodom i mirom te inspirirani druženjem i diskusijama.


- Odlučili smo ga otkazati i pričekati bolja vremena. Činilo se kako trebamo ustrajati na ambijentalnosti po kojoj je festival jedinstven, specifičan i kao takav prepoznat i prihvaćen među radijskim znalcima u svijetu. Dakako, nitko nije očekivao da ćemo se i godinu dana kasnije naći u jednako izazovnom okruženju, ističe Adriana Kramarić.


U međuvremenu, naši su se životi toliko promijenili da smo navikli na mnogo donedavno nezamislivih stvari kao što su virtualna druženja, sastanci, koncerti, predstave, pa tako i radijski festivali.


- U nadi da će ovo prvo online izdanje ujedno biti i posljednje realizirano na takav način, jer protekla godina doista nas je naučila koliko su nam međusobni kontakti važni, pozivam sve da posjete našu web stranicu, iskoriste dostupnost festivalskih emisija i poprate inspirativnu svjetsku radiodramsku produkciju, poručila je Adriana Kramarić.

Online diskusija Festivala Prix Marulić

Online diskusija Festivala Prix Marulić

Foto: Prix Marulić / HRT

Diskusije i okrugli stol putem Zooma


Tijekom festivala putem Zooma održavat će se diskusije o preslušanim djelima. Na Facebook stranici Prix Marulića svakoga dana od 19 sati objavljivat će se snimke diskusija.


U sklopu ovogodišnjeg festivala bit će održan i okrugli stol s iznimno aktualnom temom Budućnost audio dramskih festivala u postpandemijskom svijetu na kojem će sudjelovati ugledni govornici - Alison Hindell (BBC), Reto Ott (Švicarska radiotelevizija), Oana Cristea Grigorescu (Rumunjski radio) i Anne Lepère (nagrađivana freelance autorica iz Belgije) koji će nas svojim razmišljanjima uvesti u raspravu. 


Moderatorice okruglog stola su Katja Šimunić i Stephanie Jamnicky , a putem Zooma u raspravu će se moći uključiti svi zainteresirani sudionici festivala i posebno pozvani gosti, relevantni europski i svjetski radiofoničari. Okrugli stol će biti snimljen te će i on biti naknadno dostupan na Facebook stranci festivala.


24. Prix Marulić

24. Prix Marulić

Foto: HRT / Odjel Drama Hrvatskoga radija

Petnaest članova međunarodnog ocjenjivačkog suda na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji kratke forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti Oana Cristea Grigorescu (Rumunjski radio) i Stephanie Jamnicky (Hrvatski radio) koje će koordinirati rasprave u kojima sudjeluju svi sudionici festivala. 


Pobjednici će biti objavljeni 28. svibnja u 19 sati na web stranci Prix Marulića i Facebook stranici Festivala.

Hrvatski radio na ovogodišnjem virtualnom Prix Maruliću predstavljat će se s četiri ostvarenja: u kategoriji drame Mala Moskva Tomislava Zajeca u režiji Stephanie Jamnicky (urednik: Hrvoje Ivanković, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić); u kategoriji dokumentarne radiodrame Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti autora Điva Đivanovića (urednik: Nikica Klobučar, ton majstor: Srđan Nogić); te u kategoriji kratkih formi Potres J. P. Kamova u režiji Daria Harjačeka (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica Lana Deban) i Nikola autorica Adriane Kramarić i Marije Pečnik Kvesić (urednica: A. Kramarić, ton majstorica: M. Pečnik Kvesić).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!