13:14 / 06.04.2018.

Autor: V.M./HRT

HRT-ova radijska emisija Ars Acustica nagrađena u New Yorku

-

-

Foto: - / -

Emisija Hrvatskoga radija Ars Acustica: Krleža, stani u red! autorice Vesne Mačković, majstorice tona Katarine Račić te urednice Adriane Kramarić osvojila je u New Yorku Međunarodnu nagradu studentskoga ocjenjivačkog suda.
Emisija Hrvatskoga radija Ars Acustica: Krleža, stani u red! autorice Vesne Mačković, majstorice tona Katarine Račić te urednice Adriane Kramarić osvojila je u New Yorku Međunarodnu nagradu studentskoga ocjenjivačkog suda za audiofikciju The Sarah Laurence College International Audio Fiction Award.

Sarah Lawrence College akademska je umjetnička institucija utemeljena 1926. godine s nakanom da potakne zanimanje za eksperimentiranje i zaigranu kreativnost. Svečana dodjela nagrada održat će se u njujorškome City Players Clubu u ponedjeljak 23. travnja.

HRT-ov radiofonijski rad ostvaren je u produkciji Dramskoga programa Hrvatskoga radija u srpnju 2017. godine, a tematizira nevidljivost umjetnika danas. Autorica se koristi glasovima triju izvođača i efektima te stvara eksperiment glasom, zvukom i tekstom na temu nevidljivosti umjetnika, nečujnosti ili krivočujnosti.

Izvođači kombiniraju unaprijed pripremljen tekst s improviziranim vlastitim glasom i zvukom koji proizvode raznim predmetima. Autorica njihove glasove izvrće, manipulira i efektira uživo. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što će učiniti kad otvore usta, puste glas ili proizvedu zvuk,  objašnjava urednica emisije Adriana Kramarić.

U izvedbi uz Vesnu Mačković glasom sudjeluju Branko Bogunović, vokal alternativnoga rock-sastava Radost, te Tonka Kovačić, koja je svoja prva izvedbena iskustva stekla u filmu Trampolin, dok ovo djelo upotpunjuje improvizacijama svojega mladog glasa,  ističe urednica Kramarić i dodaje kako je emisija Ars Acustica: Krleža, stani u red izrasla i u kazališnu predstavu koja je ovoga tjedna imala i svoju premijeru u pogonu bivše tvornice Jedinstvo u Zagrebu.

Emisija Ars Acustica emitira se subotom na Trećemu programu Hrvatskoga radija od 23.30 sati te od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom.

Nagrađenu emisiju poslušajte u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!