Hrvati u Budimpešti: Cilj je očuvati jezik i kulturu

03.11.2021.

08:59

Autor: Domagoj Puškarić/Pozitivno/M.Š./HRT

Hrvati u Mađarskoj

Hrvati u Mađarskoj

Foto: Pozitivno / HRT

U glavnom gradu Mađarske - Budimpešti djeluje hrvatski dječji vrtić, osnovna i srednja škola.

Od vrtića do gimnazije, ova institucija okuplja 240 polaznika svih dobi. Iako je osnovana sredinom prošlog stoljeća, samostalno pod hrvatskim imenom djeluje posljednjih 30 godina.

- Naši učenici dolaze iz mjesta u Mađarskoj gdje žive Hrvati, iz Budimpešte i njene okolice, imamo i učenike iz hrvatsle, Vojvotine, najviše Subotice i okolice Subotice, no svoju djecu u našu školu upisuju i Mađari budući da su oni spoznali važnost znanja hrvatskog jezika, ističe ravnateljica Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma u Budimpešti Ana Gojtan.

Osim očuvanja jezika i kulture preko umjetnosti, jedan od ciljeva škole jest, ističe ravnateljica, kod učenika probuditi svijest o važnosti dvojezičnosti, koja će ih na modernom tržištu rada učiniti konkurentnijima.

- Mi nismo samo jedna odgojno-obrazovna ustanova nego i kulturno prosvjetna ustanova jer je u našoj školi jako važno umjetničko obrazovanje. Imamo svoju plesnu skupinu Tamburici, imamo svoju literarnu i plesnu scenu, dodaje Gojtan.

Da znaju i vole nastupati, pokazali na susretu s kardinalom Josipom Bozanićem, tijekom njegova posjeta Budimpešti.

- Djeca su zbilja pokazala kao da su u Zagrebu, nastupili su kao da žive i studiraju u Zagrebu, istaknuo je.

Budimpešta je u svakom smislu prava europska metropola. Grad s malo manje od 2 milijuna stanovnika živi punim plućima danju i noću. Hrvata je samo nekoliko tisuća, a u cijeloj Mađarskoj ukupno 50-ak tisuća. Bunjevci, Šokci te Gradišćanski, Podravski i Baranjski Hrvati raštrkani su od juga do sjeverozapada Mađarske.

No, unatoč tomu, dobro su organizirani.

- Mislim da smo dobro organizirani preko tih samouprava kojih ima u čak 106 naselja čak. Imamo županijski nivo samouprave, državnu samoupravu, imamo zastupnika svog u mađarskom parlamentu. Što se tiče političke situacije i društvene je mislim prilično dobra u odnosu na mnoge druge manjine, hrvatske manjine u Europi, ističe predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan.

Za razliku od nekih drugih zemalja, Hrvati su svojim statusom u Mađarskoj, kako nam kažu, zadovoljni, a, čini nam se, i dobro integrirani u društvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!