16:21 / 15.05.2018.

Autor: V.M./I.L.Š./HRT

Hrvatske skladbe i HRT na prestižnom svjetskom natjecanju

Matko Brekalo

Matko Brekalo

Foto: - / -

Hrvatski radio sudjeluje na još jednom izdanju prestižnog međunarodnog skladateljskog natjecanja International Rostrum of Composers, koje se ovaj tjedan održava u Budimpešti pod okriljem Međunarodnog glazbenog savjeta.
Hrvatski radio sudjeluje na još jednom izdanju prestižnog međunarodnog skladateljskog natjecanja International Rostrum of Composers, koje se ovaj tjedan održava u Budimpešti pod okriljem Međunarodnog glazbenog savjeta.

Ove godine domaćin je Mađarska, odnosno Bartok Radio Mađarske RTV, a natjecanje u Budimpešti, koje je počelo u ponedjeljak, 14. svibnja, i na kojem sudjeluje 26 nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta i ukupno 56 skladbi, prilika je za predstavljanje i promicanje i hrvatske suvremene glazbe.

Našu zemlju predstavljaju dvije skladbe: "identification-changeability-stagnation" mladog skladatelja Matka Brekala u izvedbi švicarskog ansambla 'pre-art soloists' sa snimke njihova nastupa na festivalu Novalis u Zadru te "Kako je Potjeh tražio istinu" skladatelja Vjekoslava Nježića koji je ujedno i producent studijske snimke tumačenja Simfonijskog orkestra HRT-a pod dirigentskim vodstvom Pierre-Andréa Valladea. Skladba je bila praizvedena na prošlogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb u sklopu Majstorskoga ciklusa.

Prestižno međunarodno natjecanje za skladbe nastale unutar pet godina, pod okriljem Međunarodnog glazbenog savjeta (International Music Council) u sjajnoj tradiciji od godine 1954. kada se počinju okupljati nacionalne radijske postaje da bi međusobno predstavile, ali i ocijenile i nagradile najvrsnije skladbe a time i promicale i nova skladateljska imena u najširem medijskom okolišu.

To je natjecanje tijekom desetljeća postalo najznačajnijom platformom predstavljanja i promicanja suvremene glazbe putem radijskih emitiranja pružajući ujedno i jedinstveni forum razmjene među radijskim urednicima stručnjacima za suvremenu glazbu.

Uz potporu Europske radijske unije (EBU) i ove su se godine na 65. izdanju natjecanja okupili izaslanici nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta predstavljajući 56 recentno nastalih skladbi, koje se bore za prestižno priznanje unutar glavne kategorije, ali i unutar kategorije skladatelja do 30 godina.

Cilj projekta Rostrum+ koji je pokrenut prije dvije godine je doseg što većeg kruga slušatelja upravo odabranom suvremenom glazbom, pa se osim emitiranja na radijskim postajama, kojih je u prošloj godini bilo ukupno 700, priređuje i poseban tjedan javnog slušanja na internetu - tzv. streaming week.

Naše je predstavnike na tom natjecanje izabrala urednica na HRT-u, muzikologinja Iva Lovrec Štefanović, koja je i članica ocjenjivačkog suda na natjecanju.

Pobjednici će biti proglašeni u petak, 18. svibnja, a odabir skladbi s natjecanja, uz nagrađene i preporučene, bit će emitiran u ciklusu Izlog sadašnjice na HR3 tijekom kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!