Hrvatski aduti na filmskom festivalu Berlinale

15.02.2022.

11:54

Autor: Kod nas doma/HTV

Hrvatski aduti na filmskom festivalu Berlinale

Hrvatski aduti na filmskom festivalu Berlinale

Foto: Kod nas doma / HRT

Berlinski međunarodni filmski festival jedan je od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu, a ove godine održava se od 10. do 20 veljače.

U sklopu festivala predstaviti će se i 10 najperspektivnijih glumaca Europe, među kojima je i hrvatska glumica Gracija Filipović, koja je to zaslužila ulogom u dugometražnom filmu "Murina".

- Veselim se dodjeli nagrada, mislim da će biti uzbudljivo i jedva čekam, kaže Gracija, inače studentica biologije.

Drugi hrvatski adut je "Šutnja", HRT-ova serija u režiji Dalibora Matanića.

- Ovo je jedan od najvećih festivala, cijeli svijet ga prati. Serije su veliki dio naše budućnosti i imamo jako puno uspjeha u toj kategoriji, kaže Chris Marcich, ravnatelj hrvatskog audiovizualnog centra.

"Šutnja" je dio poznatog festivalskog sajma koji se ove godine održava online, a direktor Europskog filmskog sajma u Berlinu Dennis Ruh kaže kako su u seriji prepoznali veliki potencijal za prodaju na internetskom tržištu.

- Smatramo da je kvalitetna i odličan dio sajma - komentirao je.

- Na neki način me lovi neka sjeta za normalnim izdanjima Berlinalea kada je sve puno i živo, ali barem je publika tu, to je već korak naprijed, kaže Ankica Jurić Tilić, koja je prošle godine slavila jer je film na kojem je bila koproducentica osvojio glavnu nagradu - Zlatnog medvjeda.

Bez obzira na pandemiju 72. Berlinale je obožavateljima pružio uzbudljiv i zanimljiv sadržaj, u srijedu se proglašava dobitnik Zlatnog medvjeda, a od četvrtka do nedjelje festival ostaje otvoren za širu publiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!